Alexandru Slusari: „Le place sau nu lui Filip sau lui Plahotniuc, eu voi reacţiona la toate acţiunile sau inacţiunile guvernării” // INTERVIU

Alexandru Slusari: „Le place sau nu lui Filip sau lui Plahotniuc, eu voi reacţiona la toate acţiunile sau inacţiunile guvernării” // INTERVIU
Sursa: www.europalibera.org Foto: jurnal.md 20.01.2017 07:21
În timp ce producătorii agricoli şi pomicultorii au avertizat cu „acţiuni mai hotărâte” decât vorbele, dacă Guvernul nu va începe să le dea compensaţiile promise după îngheţurile din primăvara trecută, prim-ministrul Pavel Filip a promis ieri că aceste compensaţii vor ajunge să fi plătite „în timpul apropiat”. Premierul a spus că guvernul său deja a făcut, în condiţii dificile, multe pentru agricultori şi le-a reproşat unor reprezentanţi ai producătorilor agricoli că sunt lideri de partid şi că manipulează politic. Unul dintre cei vizaţi este uşor de ghicit: preşedintele interimar al Uniunii Producătorilor Agricoli, „UniAgroProtect”, dar şi vicepreşedinte al PPDA, Alexandru Slusari.

Europa Liberă: Domnul Slusari, probabil, pe Dvs., inclusiv, v-a avut în vedere premierul Filip în şedinţa de miercuri a guvernului în care a spus că „unii reprezentanţi ai producătorilor agricoli, care sunt prin cumul şi lideri ai unor partide politice de opoziţie, încearcă să inducă în eroare agricultorii din ţara noastră şi să-i folosească în jocurile lor politice”. Faceţi asta, domnule Slusari?

Alexandru Slusari: „Noi am fost şase persoane luni la conferinţa de presă, dintre care doi - neafiliaţi politic, unul - fost sau actual membru al PLDM, eu şi domnul Mîrzenco suntem membrii PPDA şi încă unul consilier raional de la PD. Bănuiesc că nu pe cel din urmă l-a avut în vedere prim ministru când a vorbit despre nişte lideri politici.

Prin metoda excluderii, am ajuns la concluzia că premierul a vorbit despre umila mea persoană şi despre domnul Mîrzenco. În acest context pot să spun trei lucruri premierului. Primul: legislaţia nu interzice şefilor organizaţiilor profesionale să fie membri de partid. Toată lumea ştie că începând cu luna decembrie eu am depus cerere de eliberare din funcţia de preşedinte al Uniunii Producătorilor Agricoli, „UniAgroProtect” şi exercit acum interimatul funcţiei. Până la 31 martie va fi un alt preşedinte. Până atunci, îi place sau nu-i place domnului Filip sau domnului Plahotniuc, eu sunt nevoit şi voi reacţiona la toate acţiunile sau inacţiunile guvernării. Dacă până la 31 martie domnul Filip va fi demis, indiferent că dumnealui deţine funcţia de prim vicepreşedinte al PD poate să candideze în funcţia de preşedinte al „UniAgroProtect”, nici o problemă.

Al doilea lucru: în cadrul conferinţei de presă de luni am abordat subiectul care nu ţine de politică, adică ţine de politica agrară. Noi, şase persoane din diferite partide sau neafiliaţi, am venit în calitate de reprezentanţi ai agricultorilor. Am vorbit despre promisiunea Ministrului agriculturii făcută la începutul lunii mai şi reiterată la începutul lunii septembrie precum că pomicultorii vor primi compensaţii pentru îngheţurile din 26 şi 27 aprilie 2016. Livezile câtorva sute de agricultori din raioanele de nord au fost afectate atunci.

Producătorii pomicoli aşteaptă aproape nouă luni realizarea acestei promisiuni. Am menţionat deja că în această perioadă un copil poate să apară pe lume, dar un regulament care este gata din luna septembrie şi prevede nişte compensaţii foarte mici nici de cum nu poate fi aprobat de Guvern. Începând din octombrie are loc acest ping-pong între Ministerul Agriculturii, Departamentul Situaţii Excepţionale şi Cancelaria de Stat. Regulamentul nu este adoptat fără nici o explicaţie.”

Europa Liberă: Premierul Filip a spus că în timpul cel mai apropiat va fi aprobat.

Alexandru Slusari: „Aud din luna octombrie acest „în timpul cel mai apropiat”. Repet, noi am coordonat acest regulament în cadrul Ministerul Agriculturii în prima decada a lunii octombrie. Am avut mai multe propuneri, numai o parte au fost acceptate. Am convenit între noi să meargă aşa cum este doar ca agricultorii să primească aceşti bani până la finele anului, pentru că au făcut investiţii enorme. Dincolo de pierderea recoltei, conform normelor tehnologice pomicultorii au fost nevoiţi să mai cheltuie nişte bani pentru a salva următorul an. Ei aşteptau până la finele anului să primească aceste compensaţii. E vorba de la 3 până la 5 mii de lei la hectar. Suma totală fiind de 45 milioane de lei. Valoarea pierderilor depăşeşte însă 200 de milioane. Până în prezent regulamentul nu a fost aprobat. De aceea asociaţiile profesionale au fost nevoite să iasă la această conferinţă de presă.”

Europa Liberă: Aţi anunţat la respectiva conferinţă de presă acţiuni hotărâte, inclusiv proteste stradale în cazul în care Guvernul nu adoptă regulamentul. Veţi aştepta „timpul apropiat” promis de premier sau veţi proceda totuşi la acele „acţiuni hotărâte” anunţate?

Alexandru Slusari: „Ieri, prim-ministru a menţionat că regulamentul va fi aprobat. A venit cu declaraţia cu care a venit, dar cel puţin am văzut o reacţie după cinci luni de luptă. O să analizăm în următoarele zile care va fi evoluţia. Dacă regulamentul va fi inclus pe agenda următoarei şedinţe a Guvernului, atunci situaţia s-a hotărât. Dacă însă va continua tergiversarea, atunci vom lua decizia privind recurgerea la protestele pomicultorilor. Probabil că vom fi nevoiţi să venim la Guvern. Nu suntem foarte mulţi. Vorbim de câteva sute. Dar oricum o să găsim o metodă de protest.”

Europa Liberă: Cu titlul de precizare, cei care au fost la conferinţa de presă cât de reprezentativi sunt?

Alexandru Slusari: „Altele organizaţii profesionale de profil general nu există. Sunt trei organizaţii: UniAgroProtect, Federaţia Fermierilor şi AgroInform, care reprezintă toţi agricultorii. A fost şi o organizaţie de ramură - MoldovaFruct -, care cuprinde aproximativ 300 de pomicultori puternici. Nu pretindem că noi cuprindem toţi fermieri din ţară, însă deocamdată există doar aceste patru organizaţii care reprezintă agricultorii.”

Europa Liberă: Premierul Filip a spus că, deşi foarte greu, guvernul său nu numai că a plătit subvenţiile în agricultură pentru anul 2016, dar a achitat şi restanţele din 2014 şi 2015 şi alte lucruri. Parcă ar fi trebuit să fie numai o idilă în relaţiile guvernului cu agricultorii.

Alexandru Slusari: „Este al treilea moment la care am vrut să atrag atenţia încă la începutul discuţiei. Nu înţeleg de ce Guvernul, în special premierul Filip, se laudă cu lucrurile care intră în exerciţiile fireşti ale unui executiv. Să te lauzi cu faptul că, în sfârşit, au fost achitate datoriile faţă de producătorii agricoli care au aşteptat aproape un an?! Acesta nu este motiv de osanale.

În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să-şi ceară scuze în faţa fermierilor şi să dea asigurări că asemenea situaţii nu se vor mai repeta. Dumnealui [n.red.: Pavel Filip] mai nu a cerut ordinul pentru acest lucru. Totodată Guvernul a trecut cu vederea mai multe lucruri care s-au întâmplat sau nu s-au întâmplat în anul 2016 în domeniul politicii agricole.

De ce premierul nu a vorbit că în 2016 a fost micşorat cu 200 de milioane fondul de subvenţionare, fără a fi consultaţi agricultorii, că nu a fost soluţionată problema irigării din fântânile arteziene (o problemă ce de trei ani rămâne nehotărâtă), de ce nu a fost adoptată legea cu privire la calamităţile naturale pentru fermierii asiguraţi, de ce am pierdut proiectul polonez în 2016, de a fost aprobată legea subvenţionării într-o altă redacţie decât cea coordonată cu fermieri şi până în prezent legea nu a intrat în vigoare, de ce nu a fost elaborată altă strategie conformată la cerinţele schimbărilor climaterice privind utilizarea bazinele acvatice în scopul irigării şi multe alte lucruri pe care nu am timp să le enumăr? Iată, despre aceste momente, nu ştiu de ce nu au vorbit nici premierul, nici ministrul agriculturii.”

Europa Liberă: Totuşi, sunteţi unul dintre liderii unui partid, inevitabil aveţi o agendă, interese ale formaţiunii. Nu credeţi că, în consecinţă, demersul Dvs. şi a altor colegi în situaţii asemănătoare în favoarea agricultorilor ar fi oarecum ştirbit?

Alexandru Slusari: „Deja am făcut remarcă la acest subiect. La noi foarte mulţi lideri ai asociaţiilor profesionale deţin funcţii politice şi legislaţia nu interzice acest lucru. Este aici momentul etic. Deşi în toată perioada 2015-2016 niciodată nu am folosit organizaţia în scopuri politice, nu am promovat interese politice, la adunările generale şi în cadrul consiliului organizaţiei am vorbit doar despre politica agrară, totuşi pentru a preveni aceste speculaţii la care aţi făcut referinţă am depus încă la începutul anului 2016 cererea de demisei şi am depus-o repetat.

Poziţia consiliului asociaţiei a fost negativă. S-a insistat să rămân în funcţie pentru că sunt foarte multe probleme în politica agrară care trebuie soluţionate. Ştiind că vor fi aceste specule, ştiind despre această practică nocivă a guvernării care atunci când nu are cum reacţia la critica noastră argumentată recurge la metoda asta mârşavă şi acuză că promovăm interese de partid, dar nu interesele fermierilor, ştiind acestea am depus la finele anului 2016 repetat cererea de demisie şi am reuşit să conving consiliul că aşa e mai bine pentru organizaţie. Urmează să fie găsit succesorul, căruia cu mare drag o să-i transmit ştafeta.”

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI