Israel: Ministrul Mediului a demisionat, criticându-l dur pe Netanyahu

Israel: Ministrul Mediului a demisionat, criticându-l dur pe Netanyahu
Sursa: jurnal.md/M... Foto: timesofisra... 113 09.11.2014 22:19
Ministrul israelian al Mediului Amir Peretz, considerat unul dintre cei mai moderaţi membri ai Guvernului condus de către Benjamin Netanyahu în privinţa dosarului palestinian, şi-a anunţat astăzi demisia, potrivit unui purtător de cuvânt.

„Amir Peretz a anunţat că intenţionează să demisioneze în şedinţa Consiliului de Miniştri, subliniind că ţara este pe cale să se confrunte cu un seism în toate domeniile - diplomatic, social şi financiar”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„În loc să caute soluţii, Benjamin Netanyahu caută vinovaţi”, a adăugat el, precizând că Peretz a decis să părăsească Guvernul din cauza opoziţiei sale faţă de proiectul bugetului pentru 2015, pe care l-a catalogat ca antisocial.

Acest fost ministru al Apărării a criticat totodată refuzul premierului de a purta negocieri cu palestinienii.

„Eu am condus un război fără milă împotriva terorismului, atât contra Hezbollah, cât şi Hamas, dar am crezut şi am acţionat în vederea avansării unui proces politic în cadrul unei concepţii globale cu privire la securitatea de stat a Israelului”, a subliniat Peretz.

El a fost secretarul general al puternicei centrale sindicale Histadrout şi deputat laburist, după care a devenit ministru al Apărării în timpul războiului purtat de Israel în 2006 împotriva Hezbollah în Liban.

Ulterior el a părăsit Partidul Laburist şi a trecut la HaTnuha (centru), o formaţiune condusă de către ministrul Justiţiei Tzipi Livni, însărcinată cu negocierile cu palestinienii.

Amir Peretz şi-a multiplicat criticile la adresa lui Benjamin Netanyahu după blocarea negocierilor cu palestinienii, în aprilie. El a scris duminică, într-un mesaj postat pe Facebook, că nu are nicio intenţie să continue să servească politicile lui Netanyahu, de-acum prizonier al aripii drepte.

În opinia unor comentatori, demisia lui Amir Peretz ar putea constitui semnul care prevesteşte o posibilă implozie a Guvernului şi care va fi urmată de organizarea, anul viitor, a unor alegeri anticipate.

La începutul lunii, ministrul de Interne Gideon Saar, membru Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu, a demisionat şi el, potrivit versiunii oficiale din motive personale.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP