Subliniind că "Polonia liberă şi independentă de astăzi, generaţia mea, nu are nicio responsabilitate", Duda s-a adresat evreilor forţaţi să plece în exil şi familiilor lor.

"Vă rugăm, iertaţi Republica, iertaţi-i pe polonezi, iertaţi Polonia de atunci pentru acest act ruşinos", a spus Duda.

Declaraţia sa vine într-un context de tensiuni între Varşovia şi Israel în legătură cu o lege controversată privind Holocaustul adoptată în Polonia.

Legea prevede pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care ar susţine că naţiunea poloneză a fost complice la uciderea a 3 milioane de evrei polonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Şeful statului a susţinut acest discurs în campusul Universităţii din Varşovia cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la revolta studenţească din martie 1968 care a fost urmată de o violentă campanie antisemită, lansată de autorităţile comuniste, şi de exilul a cel puţin 12 mii de evrei polonezi.

"Ce regret, ce pierdere pentru Republica Poloneză de astăzi faptul că aceia care au plecat - iar unii probabil au murit din cauza anului 1968 - nu sunt astăzi aici cu noi", a mai spus Duda.

El a reamintit că evreii polonezi au participat la lupta pentru independenţa ţării în urmă cu un secol şi au apărat-o în 1920 (împotriva sovieticilor) şi în 1939 împotriva germanilor.

Intervenţia lui Duda a fost în contrast cu cea de miercuri a premierului Mateusz Morawiecki. Acesta a afirmat că în 1968 Polonia nu era o ţară independentă şi prin urmare nu poate fi făcută responsabilă de campania antisemită a autorităţilor comuniste.

El a spus de asemenea că polonezii ar trebui să fie 'mândri' (de revolta lor împotriva regimului) şi nu 'să le fie ruşine' de martie 1968.

Înainte de a se deplasa la Universitate, Duda a mers la Gara Gdanski, cea de unde evreii exilaţi au luat trenul la Varşovia pentru a părăsi Polonia. El a depus o coroană de flori şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţi evreieşti.