Locul şi data unei asemenea întâlniri între al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi liderul nord-coreean nu au fost precizate.

Această răsturnare de situaţie, de negândit în urmă cu doar câteva săptămâni, are loc după doi ani de tensiuni extrem de puternice între Washington şi Phenian, legate de programele nord-coreene nuclear şi balistic.

Într-o scurtă alocuţiune la West Wung, la Casa Albă, joi seara (ora locală), Chung Eui-yong, un consilier sud-coreean în domeniul Securităţii, a anunţat că Trump a acceptat invitaţia la acest summit istoric.

Liderul nord-coreean ”şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a declarat el. ”Preşedintele Trump a apreciat darea de seamă şi a spus că se va întâlni cu Kim Jong-un până la sfârşitul lui mai, pentru a ajunge la o dezarmare nucleară permanentă”, a adăugat consilierul.

Casa Albă a confirmat că preşedintele american, în vârstă de 71 de ani, a acceptat propunerea enigmaticului lider în vârstă de aproximativ treizeci de ani.

Donald Trump a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”progrese mari” în dosarul nord-coreean, insistând asupra faptului că cel mai puternic om de la Phenian a vorbit despre ”denuclearizare”, şi nu doar de o ”îngheţare” a activităţilor nucleare. ”Sancţiunile trebuie să rămână pe loc până se ajunge la un acord”, a adăugat el.