În vârstă de 38 de ani, Mariya Gabriel, cel mai tânăr comisar european, urmează să prezinte la 25 aprilie primele piste pentru a combate mai eficient 'ştirile false' ('fake news') la nivel european.

Dosarul este unul extrem de dezbătut, după ce Germania a adoptat vara trecută o legislaţie pentru a combate dezinformarea pe reţelele de socializare, iar Franţa se pregăteşte să prezinte "în câteva săptămâni" o propunere în acelaşi sens.

"Cu ocazia alegerilor ne-am dat seama cât de mult acest fenomen poate avea consecinţe asupra opţiunilor alegătorilor", a explicat joi comisarul bulgar, care a ocupat portofoliul economiei şi societăţii digitale în iulie anul trecut, după plecarea compatrioatei sale Kristalina Georgieva la Banca Mondială.

"Primim acest mesaj că în perioadele electorale există o nevoie reală să sporim eforturile. Când ne vom prezenta planul în aprilie, nu vom omite acest aspect", a subliniat Mariya Gabriel, absolventă a Sciences Po Bordeaux.

Pentru a elabora primele recomandări - care, a insistat ea, nu sunt propuneri legislative -, Mariya Gabriel urmează să se bazeze în special pe un raport public care îi va fi înaintat oficial luni de un grup de experţi.

Acest grup de lucru, pe care ea l-a creat, cuprinde reprezentanţi ai marilor media europene (RTL, Mediaset, Sky News), ai societăţii civile (Reporteri fără Frontiere - RSF) şi ai giganţilor tehnologici (Facebook, Twitter şi Google), precum şi universitari şi jurnalişti.

În locul expresiei 'fake news', comisarul european preferă termenul "dezinformare online".

"Cunoaştem astăzi efectele perverse ale folosirii expresiei 'fake news', care poate servi unor politicieni pentru a-şi decredibiliza adversarii şi a afecta libertatea de expresie", a recunoscut ea.

Întrebată dacă Rusia, arătat mereu cu degetul, este în colimatorul UE, Mariya Gabriel a spus că "nu există un singur vinovat, un singur model responsabil".

La mijlocul lunii ianuarie, Comisia Europeană a acuzat Moscova că desfăşoară o campanie de dezinformare "orchestrată" în ţările din UE, apreciind că aceasta poate fi "extrem de eficientă".