Călătoria face parte din primul tur al prinţului ca moştenitor al coroanei, iar bin Salman va face opriri şi la Cairo şi New York. Scopul călătoriei este de a proiecta o imagine diferită a Arabiei Saudite, una a unei societăţi întinerite şi în reformare şi care doreşte să îşi ia în serios rolul de putere economică importantă în G20.

O coaliţie a unor grupări pentru apărarea drepturilor omului din Marea Britanie va protesta lângă Guvern faţă de această vizită, obiectând faţă de abuzurile asupra drepturilor omului din Arabia Saudită şi faţă de intervenţiile militare ale saudiţilor în războiul din Yemen, soldate cu moartea a mii de civili şi aducerea ţării aproape de foamete.

În pofida demonstraţiilor, oficialii britanici speră ca vizita să schimbe relaţia cu Arabia Saudită, astfel încât Marea Britanie să poată profita din punct de vedere comercial de recentele reforme sociale şi culturale care au avut loc la saudiţi.

Eforturile saudiţilor de a îndepărta economia de veniturile din petrol înseamnă noi oportunităţi pentru firmele britanice din domenii precum sănătatea, tehnologie, divertisment, sport şi educaţie. Atât oficialii britanici, cât şi cei saudiţi prevăd înţelegeri privind contracte în valoare de peste 100 de milioane de dolari în următorii 10 ani.

Nu se aşteaptă progrese privind intervenţia Arabiei Saudite în războiul din Yemen sau disputele sale diplomatice cu Liban, Qatar sau Iran.

Recent, suportul pentru acţiunile saudite din Yemen a scăzut atât în Statele Unite cât şi în Marea Britanie. Ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir, a declarat că Arabia Saudită a acceptat mereu că nu există o soluţie militară şi a negat că ar exista diferenţe de opinie în ceea ce priveşte obiectivele militare cu Emiratele Arabe Unite, aliatul saudiţilor.

"Nu văd niciun fel de diviziune între Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită – susţinem un Yemen unit, susţinem guvernul legitim şi ne dorim să împiedicăm o acumulare de putere a Iranului în Yemen”, a spus al-Jubeir.

De asemenea, există tensiuni între Marea Britanie şi Arabia Saudită privind susţinerea europeană faţă de acordul nuclear cu Iranul.

Marea Britanie se va concentra pe zonele fără tensiuni, cum ar fi nevoia unui acord suplimentar privind programul de rachete balistice al Iranului şi posibile sancţiuni după ce un comitet al ONU a descoperit că rachete din Iran au lovit rebelii Houthi din Yemen, încălcând astfel un embargo al ONU privind armele.