Noile prevederi ridică vârsta minimă pentru achiziţia de arme de foc de la 18 la 21 de ani, introduc o perioadă de trei zile de "aşteptare" pentru cumpărători şi scot în afara legii dispozitivele care permit accelerarea tirului la armele semiautomate. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senatul Floridei cu 20 de voturi pentru şi 18 împotrivă.

În acelaşi timp, acest text, denumit Legea siguranţei publice Liceul Marjory Stoneman Douglas, le permite unora dintre profesori să vină înarmaţi la şcoală.

După atacul din februarie, preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat opinia că înarmarea unor profesori, special instruiţi, 'ar rezolva instantaneu' situaţii de acest gen. Ideea sa a provocat deja reacţii extrem de divizate, într-o ţară unde există puternice divergenţe în privinţa căilor de a se pune capăt violenţelor zilnice şi masacrelor.

Senatorul republican Bill Galvano a subliniat după votul de luni că documentul adoptat arată că politicienii îi ascultă pe supravieţuitori şi familiile victimelor atacului din februarie. "Senatul vă aude şi luăm măsurile necesare pentru a asigura că nu se mai întâmplă astfel de tragedii fără sens", a afirmat Galvano.

Poliţia va dispune de puteri sporite pentru a confisca arme şi muniţie de la indivizi consideraţi dezechilibraţi mintali sau periculoşi pentru comunitate. Proiectul de lege, care urmează să fie dezbătut şi de Camera Reprezentanţilor din Florida, prevede de asemenea creşterea finanţării pentru programe de sănătate mintală în şcoli.