”Uniunea Europeaă (UE) va petrece o seară proastă”, a comentat duminică seara, pe Twitter, preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) francez Marine Le Pen.

De fapt, coaliţia formată de Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, Liga şi micul partid Fratelli d'Italia obţine aproximativ 35% din voturile exprimate, potrivit proiecţiilor difuzate de televiziunile italiene.

Însă, în interiorul coaliţiei, Liga lui Matteo Salvini, o formaţiune aliată cu Le Pen în Europa, se află pe primul loc potrivit proiecţiilor.

Liga a avut de-a lungul întregii campanii, pătate de incidente violente, un discurs antimigraţie şi sfidător la adresa Bruxellesului, care pare că a atras, într-o ţară care a găzduit 690.000 de migranţi începând din 2013 şi în care euroscepticismul este în plină ascensiune.

”Mai întâi italienii”, ”Stop invaziei” - posterele de campanie de la sediul Ligii la Milano amintesc marile teme asupra cărora a insistat Matteo Salvini, în vârstă de 44 de ani, de-a lungul întregii campanii, din nordul în sudul peninsulei.

”Primul meu comentariu: mulţumesc!”, a scris pe Twitter către miezul nopţii liderul Ligii, care urmează să se exprime luni.

Silvio Berlusconi, care s-a prezentat la Bruxelles drept singurul bastion împotriva populiştilor şi forţelor antieuro este foarte aproape de a-şi fi pierdut pariul.

M5S - antisistem - îşi confirmă ascensiunea, devenind primul partid din Italia, cu un scor de peste 32%, după victoria Brexitului în Marea Britanie şi a lui Donald Trump în Statele Unite.

Nigel Farage, fostul lider al Ukip, un partid pro-Brexit în Marea Britanie, şi-a felicitat primul, pe Twitter, ”colegii” de la M5S.

Această mişcare, fondată de actorul de comedie Beppe Grillo în 2009, a provocat deja o surpriză obţinând 25% din voturi în ultimele alegeri legislative, în 2013, şi îşi asigură o poziţie centrală în viitorul Parlament, în cazul în care scorul său va fi confirmat.

”Există un element sigur care apare din aceste prime date care sosesc, şi anume că Mişcarea Cinci Stele va fi pilonul viitoarei legislaturi”, a declarat duminică seara unul dintre liderii ei, Alfonso Bonafede.

Datele este necesar să fie luate cu precauţie, având în vedere complexitatea modului scrutinului în alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Noua lege electorală combină sistemele proporţional şi majoritar, iar estimările nu permit să se obţină o idee precisă despre alcătuirea celor două Camere. Potrivit unor experţi, pragul unei majorităţi este de 40-45% din voturile exprimate.