Este prima alocare de fonduri americane pentru ţările vecine cu Venezuela, pentru a le ajuta să facă faţă afluxului de migranţi, remarcă Reuters. Agenţia apreciază că decizia reprezintă un semnal privind hotărârea Washingtonului de a se implica mai mult în combaterea efectelor crizei din Venezuela, după mai multe serii de sancţiuni care au blocat efectiv capacitatea regimului preşedintelui Nicolas Maduro de a obţine împrumuturi din străinătate.

Mark Green, administrator al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a declarat într-un comunicat că ajutoarele vor fi destinate venezuelenilor refugiaţi şi comunităţilor columbiene care îi găzduiesc. "În mod regretabil, criza din Venezuela, care acum se extinde în regiune, este provocată de oameni - rezultatul greşelilor continue de management şi corupţiei regimului Maduro", a declarat el.

Cei mai mulţi refugiaţi venezueleni au ales până acum ca destinaţie Columbia - peste 550.000, după o creştere cu 62% a numărului în a doua jumătate a anului trecut. În total, potrivit unor date ale ONU citate de un alt oficial american, criza a dislocat 1,5 milioane de venezueleni, iar ajutoarele prin USAID sunt destinate doar celor mai vulnerabili dintre ei şi nu sunt o măsură pe termen lung.

Liderii democrat şi republican din comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Eliot Engel şi Ileana Ros-Lehtinen, au apreciat într-o declaraţie comună că fondurile alocate sunt "un început binevenit", dar au cerut şi altor ţări să contribuie. De asemenea, ei au solicitat administraţiei preşedintelui Donald Trump să trimită alimente şi medicamente şi în Venezuela. Oficialul citat de Reuters a declarat însă că guvernul de la Caracas a refuzat ajutoarele directe.

Senatorul american Bob Mendendez (democrat) a cerut organizarea unei conferinţe a donatorilor, pentru coordonarea asistenţei acordate venezuelenilor.

În Venezuela continuă criza economică, iar populaţia se confruntă cu penurii de produse de primă necesitate, însă - arată Reuters - guvernele din ţările vecine sunt îngrijorate şi de posibilitatea ca ajutoarele să stimuleze migraţia.