Partidul Comunist chinez deţine o majoritate covârşitoare în legislativul de la Beijing, astfel că rezultatul votului a fost unul cât se poate de previzibil.

Congresul Naţional Popular a eliminat, duminică, limita de mandate prezidenţiale, după ce Partidul Comunist chinez a propus abrogarea unui articol din Constituţie care prevede că o persoană are dreptul să deţină doar două mandate în fruntea statului chinez.

Limita de două mandate prezidenţiale, de câte cinci ani, a fost introdusă în Constituţia Chinei după moartea lui Mao Zedong în 1976, de către Deng Xiaoping, cel care a evidenţiat pericolele privind cultul personalităţii şi luarea deciziilor majore de către un singur om.

Pe lângă funcţia de preşedinte, Xi Jinping mai este liderul Partidului Comunist şi conducătorul armatei. După adoptarea acestui amendament la Constituţie, niciuna dintre aceste funcţii nu mai are limite formale de mandat.

De asemenea, legislativul chinez l-a ales pe Wang Qishan, un aliat cheie al lui Xi Jinping, în funcţia de vicepreşedinte, alegere care subliniază poziţia dominantă a preşedintelui Xi.

În ultimii cinci ani, Wang a condus puternica autoritate anticorupţie de la Beijing, perioadă în care peste 1,4 milioane de oficiali au fost anchetaţi şi pedepsiţi, inclusiv, potrivit criticilor, rivali ai lui Xi Jinping.

Postul de vicepreşedinte este mai degrabă unul ceremonial, însă este de aşteptat ca Wang să fie însărcinat să se ocupe de relaţiile externe ale Chinei, în special relaţiile sino-americane.