În luna ianuarie, cinci cetăţeni britanici din Olanda şi două organizaţii pentru drepturile britanicilor din străinătate au intentat un proces împotriva guvernului olandez. Reclamanţii susţin că au drepturi independente în calitate de cetăţeni ai UE, fără nicio legătură cu faptul că sunt cetăţenii oricărei ţări membre UE - inclusiv Marea Britanie.

Potrivit unuia dintre solicitanţi, Stephen Huyton, drepturile legale de cetăţeni ai UE - inclusiv libertatea de circulaţie - ar trebui să rămână la fel şi să fie protejate de Olanda, chiar după ce Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar, la 29 martie 2019. Totodată, britanicul a cerut în instanţă clarificarea noţiunii de cetăţean european.

Judecătorul olandez Floris Bakels, de la Tribunalul din Amsterdam, a cerut Curţii de Justiţie a UE să răspundă la două întrebări preliminare: "Brexit înseamnă că britanicii îşi pierd automat cetăţenia europeană sau îşi menţin drepturile?" şi "În cazul în care îşi vor păstra drepturile, care sunt condiţiile pentru aplicarea acestei măsuri?".

Situaţia va reprezenta o premieră din punctul de vedere al cauzei analizate de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg şi ar putea avea implicaţii importante pentru aproximativ un milion de cetăţeni britanici de pe continent.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.