Cinci cetăţeni britanici care locuiesc în Olanda au făcut apel către un tribunal din Amsterdam să trimită cazul lor la Curtea Europeană de Justiţie. Ei susţin că drepturile lor deja existente nu pot fi anulate din cauza Brexitului. Miercuri, tribunalul a decis trimiterea cazului la CEJ.

Un purtător de cuvânt al celor care au demarat cazul a declarat: „Suntem recunoscători tribunalului şi, bineînţeles, suntem încântaţi de decizie. Cu toate acestea, este doar primul pas în clarificarea situaţiei”.

„Acest caz a fost întotdeauna despre clarificarea situaţiei, nu doar pentru cei 46.000 de britanici care locuiesc în Olanda, ci şi pentru cei 1,2 milioane de britanici care locuiesc în alte ţări membre UE. După cum s-a demonstrat în ultimele zile, încă nu este clar ce înseamnă Brexitul. Nu te poţi juca cu vieţile a 1.2 milioane de oameni”, a adăugat el.

Judecătorul tribunalului din Amsterdam va trimite două întrebări către CEJ în următoarele două săptămâni.

Prima dintre ele solicită judecătorilor de la CEJ să decidă dacă Brexitul înseamnă că toţi cetăţenii britanici care locuiesc în state membre UE îşi vor pierde automat cetăţenia UE şi toate drepturile care vin la pachet, inclusiv libertatea de circulaţie.

Dacă răspunsul la această întrebare este nu, judecătorii de la CEJ trebuie să determine dacă ar trebui să se aplice anumite condiţii sau limitări acestor drepturi de îndată ce Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană şi dacă da, care anume ar fi acelea.