Prim-ministru de două ori, şefă pe o perioadă îndelungată a Partidului Naţionalist din Bangladesh (BNP), Zia a fost judecată pentru deturnarea a 21 milioane de taka (206.000 de euro) dintr-un fond creat pentru un orfelinat. Parchetul a cerut închisoare pe viaţă.

"Pentru că tribunalul a fost în măsură să dovedească acuzaţiile împotriva ei, Zia a fost condamnată la cinci ani de închisoare (...)", a declarat judecătorul Mohammad Akhteruzzaman.

Această hotărâre înseamnă că văduva fostului preşedinte Ziaur Rahman, asasinat în 1981, nu va putea probabil să se prezinte la alegerile parlamentare programate pentru luna decembrie. Ea are posibilitatea să facă recurs.

Temându-se de violenţe din partea susţinătorilor săi, peste 5.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pe străzile din Dhaka, unde au fost interzise manifestaţiile.

Ciocniri au avut loc între susţinătorii săi şi forţele de securitate când Zia a plecat spre tribunal. Forţele de ordine au tras gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care aruncau cu pietre.

Opoziţia a declarat că forţele de securitate au arestat preventiv "aproximativ 3.500" dintre membrii săi.

Zia, în vârsta de 72 de ani, a condus Bangladeshul din 1991 până în 1996 şi apoi din 2001 până în 2006. Ea este inamica actualei şefe a guvernului Sheikh Hasina, care a fost odată aliata ei. Cele doua femei s-au succedat la putere.

Într-o conferinţă de presă miercuri la Dhaka, în ajunul verdictului tribunalului special anticorupţie, Zia, care este liderul opoziţiei, a apreciat că procesul are ca scop îndepărtarea familiei sale şi a ei din viaţa politică.

În acelaşi caz, fiul şi moştenitorul său politic Tarique Rahman - care trăieşte în exil la Londra - precum şi patru dintre rudele sale au fost condamnate la zece ani de închisoare.