''Alegaţiile recente referitoare la utilizarea de arme chimice în Siria continuă să fie o sursă de gravă preocupare'' şi OIAC ''studiază toate posibilităţile credibile'', a indicat într-un comunicat organizaţia internaţională, cu sediul la Haga.

În ultimii ani, regimul lui Bashar Al-Assad a fost acuzat că a întreprins mai multe atacuri chimice, îndeosebi în fief-ul rebel Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc.

Aceste alegaţii au determinat SUA să ameninţe cu o nouă acţiune militară, în timp ce Siria a negat utilizarea de arme chimice, denunţând ''minciunile'' Franţei şi ale SUA.

Rusia, aliat de neclintit al regimului lui Bashar Al-Assad, a denunţat la rândul său ceea ce ea a numit ''o campanie de propagandă''.

''O metodologie riguroasă este utilizată pentru a întreprinde o anchetă şi raportul misiunii OIAC ''va ţine cont de coroborarea mărturiilor, cercetărilor, rapoartelor medicale, precum şi a eşantioanelor obţinute'', a precizat ea.

''Orice utilizare de arme chimice reprezintă o încălcare a Convenţiei privind armele chimice şi a normei internaţionale, greu câştigată, care interzice aceste arme'', a reiterat directorul general al OIAC, Ahmet Oszumcu, într-un comunicat. ''Responsabilii utilizării lor trebuie să dea socoteală. Aceste arme abominabile nu-şi au loc în lumea de astăzi'', a adăugat el.

Peste 96% din stocurile mondiale declarate arme chimice au fost distruse până în prezent sub supervizarea OIAC.

Siria lui Bashar Al-Assad a devenit un stat-membru al OIAC în 2013, admiţând că deţine un stoc de arme chimice, la presiunea SUA şi a Rusiei.