Poliţia, care a închis aproape tot centrul oraşului, ca urmare a vizitei lui Erdogan, a anunţat că două persoane au fost reţinute, după ce demonstranţii de la un protest ce se desfăşura la câteva străzi distanţă de Palatul Apostolic au încercat să rupă cordonul forţelor de ordine pentru a ajunge mai aproape de locul reuniunii.

Erdogan a vorbit în privat cu Papa Francisc, timp de 50 de minute, la Palatul Apostolic. Într-o declaraţie emisă de Vatican se arată că cei doi au discutat despre statutul Ierusalimului, subliniind necesitatea de promovare a păcii şi stabilităţii în regiune, prin dialog şi negociere, respectând drepturile omului şi legile internaţionale. 

Atât Erdogan cât şi Papa se opun deciziei lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

La finalul întâlnirii private, Papa i-a dăruit lui Erdogan un medalion de bronz creat de artistul italian Guido Verol, ce înfăţisa un înger îmbrăţişând emisferele nordică şi sudică, în timp ce se opune unui dragon.

“Acesta este îngerul păcii ce se opune demonului războiului”, i-a spus Papa lui Erdogan.“Este un simbol al lumii bazate pe justiţie şi pace”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit luni cu Papa Francisc, context în care autorităţile au interzis timp de 24 de ore protestele în centrul Romei, pe fondul tensiunilor provocate de ofensiva antikurdă a Ankarei în nordul Siriei, informează site-ul postului France 24.

Aproximativ 3.500 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în timpul vizitei liderului de la Ankara.

Totuşi, un protest organizat de o asociaţie kurdă din Italia urma să se desfăşoare luni în apropiere de Vatican.

"În Afrin are loc o nouă crimă împotriva umanităţii", a comunicat asociaţia kurdă.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).