Greva a determinat Consiliul pentru Drepturile Omului să amâne cu o oră o sesiune de discuţii în prezenţa Înaltului său Comisar şi preşedintele Adunării Generale a ONU.

În cursul Conferinţei pe tema dezarmării, care a început de asemenea luni, traducătorii grevişti au părăsit sala după discursul secretarului general Antonio Guterres, iar miniştrii prezenţi au ales să se exprime exclusiv în engleză, pentru a nu a întrerupe şedinţa.

Numărul exact al greviştilor - dintre cei aproximativ 9.500 de angajaţi ai ONU la Geneva - era necunoscut, însă câteva sute de persoane s-au adunat în faţa Consiliului Drepturulor Omului în semn de protest faţă de tăieri salariale impuse săptămâna trecută.

Personalul a primit fluturaşi de salariu cu o primă tăiere de 3,5%, care va fi urmată, în iunie, de alta de 5%, potrivit lui Ian Richards, însărcinatul Consiliului cu coordonarea sindicatelor şi asociaţiilor personalului ONU la Geneva.

Angajaţii ONU sunt consideraţi funcţionarii cel mai bine plătiţi din lume, însă tăierile de salarii riscă să fie dur resimţite la Geneva, unde costul traiului este ridicat, subliniază sindicatele.

Potrivit sindicatelor, alte tăieri de salarii au fost impuse recent la Bangkok (-10%) şi laTokyo (-25%).