Printre victimele din Ghouta de Est se numără nouă membri ai aceleiaşi familii, între care trei copii, ucişi în atacuri ale regimului care au vizat în cursul nopţii oraşul Douma.

Civilii din estul Siriei au murit în atacuri care au vizat toată ziua de duminică localitatea Al-Shaafah şi împrejurimile sale deşertice, "în ultimul bastion al SI în provincia Deir Ezzor", conform OSDO.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a imputat aceste raiduri coaliţiei internaţionale anti-SI condusă de Washington, care sprijină în Siria o forţă formată din combatanţi kurzi şi arabi angajaţi în provincia Deir Ezzor.

Coaliţia nu a reacţionat deocamdată.

După ce şi-a sporit cu rapiditatea puterea în 2014 şi a cucerit teritorii vaste în Siria şi Irak, gruparea Statul Islamic a fost învinsă de forţele guvernului de la Bagdad, iar acum s-a retras în ultime redute în Siria, sub multiple lovituri ofensive.

Localitatea Al-Shaafah este situată pe malul estic al Eufratului, la nord de fostul bastion jihadist Al-Bukamal, în apropiere de frontiera cu Irakul.

OSDO a relatat încă de joi despre moartea în cursul lunii februarie a cel puţin 82 de persoane, majoritatea apropiaţi ai combatanţilor SI, în atacuri aeriene ale coaliţiei internaţionale asupra acestei ultime redute jihadiste din estul Siriei.

Această zonă de la est de Eufrat este scena unor operaţiuni ale Forţelor Democratice Siriene (FDS), coaliţia de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Washington.

Sprijinite de aviaţia rusă, forţele regimului condus de Bashar al-Assad sunt staţionate în partea de vest a fluviului.

Statul Islamic controlează acum mai puţin de 3% din teritoriul sirian, conform OSDO.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă în unanimitate o rezoluţie care cere o încetare a focului în Siria pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile, pentru a permite acordarea ajutorului umanitar şi evacuările medicale.