Un vot aşteptat vineri în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la un armistiţiu umanitar de o lună în Siria a fost amânat sâmbătă, la ora 17.00 GMT, după o serie de alte amânări care au ilustrat profunde disensiuni la ONU cu privire la războiul care devastează Siria de aproape şapte ani.

Negocieri s-au purtat cu scopul de a evita un veto al Rusiei, aliata de neclintit a regimului al-Assad, căruia i-a oferit un ajutor militar crucial în război, iar un nou text de rezoluţie, care prevede un armistiţiu imediat, a fost întocmit, cu speranţa să fie adoptat.

În aşteptarea acestui vot, aviaţia şi artileria regimului au bombardat intensiv Ghouta de Est a şaptea zi consecutiv, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), precizând că aviaţia rusă a participat la raiduri.

Moscova a dezminţit săptămâna aceasta că ar fi implicată în aceste atacuri.

Cel puţin 29 de civili - inclusiv patru copii - au fost ucişi sâmbătă în bombardamente, în urma unor atacuri intensive nocturne, care au provocat incendii în cartiere rezidenţiale, a precizat ONG-ul.

”În şapte zile, 505 civili au fost ucişi, dintre care 123 sunt copii, şi au fost răniţi (alţi) peste 2.400”, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman, după descoperirea altor cadavre sub dărâmături.

La Duma, principalul oraş din Ghouta de Est, supus unui potop de foc, mai multe corpuri, inclusiv ale unor copii, au fost transportate într-o clinică improvizată, a constatat un corespondent AFP. Învelite în cuverturi, ele au fost depuse într-o cameră transformată în morgă.