Proiectul de lege va creşte până la 90 numărul de zile în care imigranţii ilegali pot fi reţinuţi, va scădea termenul limită la care se va putea aplica pentru azil, iar trecerea ilegală a graniţelor se va pedepsi cu un an în închisoare şi amenzi.

Guvernul spune că vrea să fie dur şi corect în ceea ce priveşte migraţia. Propunerile îi vor ajuta pe minori să beneficieze de azil mai uşor şi au ca scop să reducă la jumătate perioada în care sunt procesate cererile de azil.

„Legea este echilibrată”, a spus Ministerul de Interne, Gerard Collomb, adăugând că dacă Franţa nu va înăspri legile, va deveni o atracţie pentru refugiaţii respinşi de alte ţări.

Deşi majoritatea parlamentară a lui Macron a fost unită până acum, planurile pentru legile migraţiei au provocat tensiuni.

Mathieu Orphelin, un parlamentar din partidul Republique En Marche al lui Macron a declarat că mărirea perioadei de detenţie de la 45 la 90 de zile este problematică şi a adăugat că va propune amendamente la proiectul de lege.

Un alt parlamentar din partidul lui Macron, Sonia Krimi, a acuzat guvernul că „se joacă cu fricile oamenilor”. „Nu toţi străinii din Franţa sunt terorişti, nu toţi străinii beneficiază fraudulos de asistenţă socială”, a spus ea.

Collomb a spus în cadrul unei conferinţe de presă că Parlamentul va aproba legea în ciuda criticilor. Dar Jean-Francois Dubost, de la Amnesty International, a spus că organizaţia va face presiuni asupra parlamentarilor pentru a modifica toate aspectele legii.