ONU: Sudanul de Sud riscă să provoace cea mai gravă criză a refugiaţilor de la genocidul din Rwanda

ONU: Sudanul de Sud riscă să provoace cea mai gravă criză a refugiaţilor de la genocidul din Rwanda
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: DPA 02.02.2018 07:44
Sudanul de Sud riscă să provoace cea mai mare criză a refugiaţilor din Africa, după cea care a urmat genocidului din Rwanda, în 1994, au avertizat joi două organisme ONU, unul din trei locuitori ai acestei ţări fiind deja strămutat, relatează DPA.

Numărul refugiaţilor din Sudanul de Sud urmează să atingă pragul de trei milioane până la sfârşitul anului, au anunţat într-un comunicat comun Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

'Costul uman al conflictului din Sudanul de Sud a atins proporţii catastrofale. Dacă războiul nu încetează, numărul de refugiaţi va creşte de la 2,5 milioane la 3 milioane în 2018', a afirmat Filippo Grandi, Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi.

Uganda are deja peste un milion de refugiaţi sud-sudanezi şi aceştia au ajuns de asemenea în ţările vecine, Sudan, Kenya, Etiopia, Republica Democratică Congo şi Republica Centrafricană.

Sudanul de Sud, care şi-a declarat independenţa la 9 iulie 2011, fiind cel mai nou stat din lume, se confruntă de cinci ani cu o stare de război după conflictul început în 2013 între preşedintele Salva Kiir şi fostul vicepreşedinte Riek Machar.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI