Un localnic în vârstă de 22 de ani a deschis focul cu o armă de vânătoare în timpul unei slujbe religioase la o biserică ortodoxă din oraşul Kizliar, omorând cinci femei şi rănind alte patru persoane. El a fost împuşcat mortal de poliţie.

Gruparea jihadistă l-a descris pe atacator ca fiind ''unul dintre soldaţii zeloşi ai islamului'' care i-a vizat pe ''cruciaţi'' la un ''templu creştin'', conform unei declaraţii postate pe o reţea de socializare.

După anunţul de revendicare, Kremlinul a anunţat că forţele de ordine ruse anchetează o posibilă legătură între autorul atacului şi ''organizaţii extremiste'', potrivit AFP.

"Lupta împotriva organizaţiilor extremiste în regiune continuă într-un mod ţintit şi consistent", a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Daghestanul şi regiunea vecină Cecenia se luptă de decenii cu o insurgenţă islamistă care încearcă să creeze un emirat independent.

Mulţi dintre insurgenţi ar fi mers în Siria sau Irak pentru a lupta în rândurile Statului Islamic. În contextul în care gruparea extremistă este pe punctul de a fi îndepărtată din cele două ţări, autorităţile ruse sunt tot mai îngrijorate de întoarcerea acasă a acestor luptători.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat anul trecut că există circa 10.000 de persoane din fostele ţări sovietice care luptă pentru Statul Islamic în Siria.