Juncker a spus că a avut o discuţie cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, iar prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a avut întrevederi cu alţi înalţi oficiali guvernamentali polonezi.

''Ne menţinem dialogul şi cred că există o şansă bună ca poziţia Poloniei să se apropie de a noastră'', a afirmat Juncker într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Comisia Europeană a anunţat la 20 decembrie lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmarea a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Într-o primă fază, precum cea iniţiată de executivul comunitar în 20 decembrie, articolul 7 permite ''a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă'' a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate).

Printre măsurile controversate adoptate de Polonia se numără cele referitoare la Curtea Supremă a Poloniei şi la Consiliul Naţional al Magistraturii polonez.