''Cu moţiunea de neîncredere de mâine (joi) se acţionează pentru ca preşedintele Jacob Zuma să fie demis din funcţie şi să putem să-l alegem'' pe actualul lider al ANC, Cyril Ramaphosa, în postul de preşedinte al republicii, a declarat trezorierul general al partidului, Paul Mashatile, într-o conferinţă de presă la Cape Town.

''Nu se mai poate aştepta mult timp'', a afirmat el, adăugând că mingea este acum în tabăra preşedintelui.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească majoritatea absolută în legislativul ce numără 400 de deputaţi. ANC dispune de 249 de mandate.

''Am plonjat în incertitudine, nu se poate continua astfel'', a spus liderul grupului parlamentar al ANC, Jackson Mthembu, estimând că este posibil ca Ramaphosa să fie ales preşedinte al ţării începând de joi.

Marţi, după săptămâni de zile de ezitări şi reuniuni, ANC i-a ordonat foarte controversatului preşedinte Zuma să demisioneze. Zuma încă nu s-a exprimat.

Jacob Zuma, al cărui mandat expiră în 2019, este implicat într-o serie de scandaluri ce afectează imaginea ANC în perspectiva alegerilor generale prevăzute pentru 2019.

Situaţia în cazul lui Zuma a luat o altă turnură de la înlocuirea sa la şefia ANC cu Cyril Ramaphosa în decembrie. Acesta şi-a axat campania electorală pe lupta împotriva corupţiei.