UE, pregătită să lanseze negocierea unei perioade de tranzişie post-Brexit

UE, pregătită să lanseze negocierea unei perioade de tranzişie post-Brexit
Sursa: www.news.ro Foto: thehindu.com 29.01.2018 18:11
UE şi-a definitivat luni poziţia în vederea negocierii fazei de tranziţie post-Brexit cerute de Regatul Unit, în cursul căreia vrea ca Londra să continue să participe la bugetul european dar renunţând la orice putere de decizie în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Aceste condiţii stabilite de cele 27 de state care vor rămâne în UE provoacă ecouri în tabăra britanică. Mai ales în rândul adepţilor unei rupturi clare cu UE, în contextul în care unii se tem că ţara lor ar putea să devină un ”stat vasal” Uniunii atunci când o va părăsi.

Miniştrii Celor 27, reuniţi luni la Bruxelles, au adoptat în câteva minute directivele pentru ca negociatorul şef al Brexitului din partea UE Michel Barnier să poată să înceapă să discute despre modalităţile acestei tranziţii cu omologul său britanic David Davis.

Va fi vorba ”despre o tranziţie «statu quo», dar fără reprezentare instituţională” a Regatului Unit în Uniune, a subliniat, pe Twitter, adjuncta lui Barnier, Sabine Weyand, adăugând că această perioadă intermediară va începe din ziua plecării britanice, la sfârşitul lui martie 2019, ”până la 31 decembrie 2020”.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI