El a făcut mai multe comentarii după ce Curtea Supremă din Caracas a impus restricţii principalei coaliţii din opoziţie privind alegerile prezidenţiale din aprilie.

„Nu a fost o democraţie multă vreme”, a spus Macron după o întâlnire pe care a avut-o la Paris cu omologul său argentinian, Mauricio Macri.

Luni, Uniunea Europeană a impus o restricţie de călătorie pentru şapte oficiali venezueleni.

Emmanuel Macron a precizat că guvernul preşedintelui Nicolás Maduro nu a dat niciun semn de progres şi a făcut apel la un efort comun de a ajuta la restabilirea democraţiei în Venezuela.

„Trebuie să vedem la nivel european dacă vrem noi sancţiuni. Eu sunt pentru... Vreau să mergem mai departe, având în vedere deciziile luate recent şi trecerea la autoritarism”, a mai afirmat preşedintele francez.

Cei doi lideri au criticat decizia Curţii Supreme din Venezuela de a interzice participarea la alegeri a opoziţiei.

Alegerile prezidenţiale urmau să aibă loc în luna decembrie, însă ele au fost mutate pentru aprilie, lăsând puţin timp de pregătire pentru opoziţie. Mai mulţi lideri se află în auto-exil sau în închisoare.

Mandatul de şase ani al lui Maduro se încheie anul viitor. El a anunţat că va candida „pentru a pune capăt ameninţării imperialiste”.

Macri a declarat că instituţiile au fost „în mod evident ocupate în Venezuela”.

„Trebuie să solicităm alegeri libere şi transparente, astfel ca venezuelenii să îşi poate exprima cu adevărat viziunea şi să înceapă să îşi clădească un viitor”, a spus Macri.

Uniunea Europeană şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de încălcările drepturilor omului în Venezuela.

Peste 120 de oameni au murit, anul trecut, în timpul protestelor ce l-au vizat pe Maduro şi care au durat patru luni. 

Săptămâna aceasta, UE a avut pentru prima dată în vizor oficiali ai Venezuelei.

Spania a impus sancţiuni şi a plătit pentru ele: ambasadorul ei la Caracas a fost expulzat joi, iar Madridul a luat aceeaşi măsură privind ambasadorul venezuelean.

Venezuela a acuzat că ambasadorul spaniol a intervenit în problemele interne ale ţării.