Secretarul general 'este încrezător în faptul că (viitorul) congres de la Soci va fi o contribuţie importantă' pentru relansarea negocierilor de pace de la Geneva sub egida ONU, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric, într-un comunicat.

După o nouă rundă de negocieri fără progrese în direcţia păcii, mediate de ONU la Viena, Antonio Guterres a luat în calcul asigurările prezentate de Moscova, potrivit cărora rezultatul congresului de la Soci 'va fi adus drept contribuţie, la Geneva, la negocierile siriene sub egida Naţiunilor Unite', a precizat purtătorul de cuvânt.

Prin urmare, Guterres 'a decis să accepte invitaţia Federaţiei Ruse de a trimite un reprezentant la congresul de la Soci'.

Opoziţia siriană a anunţat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că va boicota reuniunea de la Soci, organizată de Rusia cu sprijinul Turciei şi al Iranului, după ce anterior îşi condiţionase participarea de obţinerea de progrese în discuţiile de la Viena.

'Împărtăşesc imensa frustrare a milioane de sirieni, din interiorul şi din afara ţării, în faţa absenţei unei rezolvări politice până acum', a declarat Staffan de Mistura la finalul discuţiilor. El a subliniat încă o dată că orice 'acord final va trebui încheiat în cadrul stabilit de ONU'.

Într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, emis sâmbătă, 'Moscova subliniază importanţa declaraţiei' lui Staffan de Mistura şi 'salută decizia' lui Antonio Guterres de a-l trimite pe reprezentantul special la congresul de la Soci, la care sunt aşteptaţi în jur de 1.600 de participanţi.