Potrivit informaţiilor publicate de cotidianul Volkskrant, preluate de postul France 24, serviciul de informaţii olandez monitoriza, începând din anul 2014, un grup rus de hackeri acuzat că ar fi efectuat mai multe atacuri cibernetice care au vizat Partidul Democrat înainte alegerilor din SUA.

Agenţii olandezi au reuşit să obţină acces la o reţea de computere folosită de grupul de hackeri APT29, cunoscut şi drept Cozy Bear, care opera dintr-o clădire universitară în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova. Serviciul de spionaj olandez a reuşit să obţină şi acces la camerele de supraveghere din clădire.

"Nu numai că serviciul de informaţii poate vedea acum ce fac ruşii, dar pot vedea şi cine o face", potrivit Volkskrant, citând surse anonime din cadrul autorităţilor din SUA şi Olanda.

AIVD a alertat serviciile secrete americane în anul 2015, după ce a observat hackerii ruşi "transferând mii de emailurile şi documente" ale unor lideri ai Partidului Democrat.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au declanşat anchete în cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi al presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigaţiile.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.