Preşedintele Taiwanului nu exclude varianta unui atac din partea Chinei

Preşedintele Taiwanului nu exclude varianta unui atac din partea Chinei
Sursa: jurnal.md/Mediafax Foto: Hepta 23.01.2018 23:27
Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului, a declarat, marţi, că nu exlude posibilitatea unui atac din partea Chinei, în contextul în care tensiunile dintre cele două tabere au crescut constant în ultimii ani, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters.

După ce Tsai Ing-wen a câştigat alegerile prezidenţiale din Taiwan, în 2016, relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au degradat constant, din moment ce liderul de la Taipei susţine independenţa Taiwanului faţă de China. Beijingul consideră că Tsai Ing-wen are intenţia de a adopta o declaraţie de independenţă a Taiwanului, aspect ce reprezintă o ”line roşie” pentru China.

”Va trebui să vedem dacă factorii de decizie politică din China sunt sau nu raţionali. Privind relaţia Taiwan-China din perspectivă regională, orice responsabil politic raţional trebuie să judece cu foarte mare atenţie dacă lansarea unui război constituie o opţiune”, a declarat Tsai Ing-wen, adăugând că nu exclude un atac din partea Chinei.

În ultimele luni, China a efectuat mai multe exerciţii militare în proximitatea Taiwanului, însă Tsai Ing-wen insistiă că aceastea nu au provocat nelinişte în Taipei. Preşedintele taiwanez a adăugat că există mijloace de comunicare cu Beijingul, în pofida faptului că oficialii chinezi au oprit liniile de comunicare cu Taipeiul.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI