Alte trei femei din acelaşi grup de turişti au suspectat că ar putea fi înşelate la restaurantul din apropierea pieţei St. Mark şi au luat masa în altă parte, potrivit agenţiei de presă Ansa, dar tot au plătit 350 de euro pentru trei porţii de paste cu fructe de mare.

Şeful poliţiei şi primarul din Veneţia au anunţat că vor lua măsuri după acest incident.

„Vom analiza acest caz în următoarele zile. Ne vom asigura că reclamaţia a fost justificată. Dacă acest incident ruşinos se confirmă, vom face tot posibilul să îi sancţionăm pe cei responsabili. Suntem întotdeauna de partea dreptăţii”, a scris pe Twitter primarul Luigi Brugnaro.

Este neclar de ce aceşti turişti, care fac parte din totalul estimat la 30 de milioane de persoane care vizitează Veneţia în fiecare an, nu au refuzat să plătească nota de plată. Aceştia au reclamat cazul abia după ce au părăsit oraşul şi s-au întors în Bologna, unde se aflau într-o vizită de studiu.
Un purtător de cuvânt al restaurantului - care, potrivit presei locale, este deţinut de investitori chinezi şi condus de un egiptean - le-a spus jurnaliştilor că „nu îşi aminteşte despre nicio problemă cu clienţi japonezi”.

Un grup al rezidenţilor din Veneţia, Gruppo 25 Aprile, a reacţionat la acest incident. „Apărăm locuitorii Veneţiei şi oricine pune numele oraşului în pericol afectează toţi veneţienii”, a transmis acest grup.

Marco Gasparinetti, purtătorul de cuvânt al grupului, a spus că în centrul istoric al oraşului doar 1% dintre restaurate mai sunt deţinute şi conduse de localnici, scrie The Guardian, citat de News.ro. 

Înainte de Carnavalul care se apropie, grupul a plănuit să publice pe Facebook „un ghid pentru vizitatori” despre cum pot supravieţui în Veneţia, cu detalii despre situaţiile pe care trebuie să le evite. Alte asociaţii plănuiesc să introducă „aprobări” pentru afacerile strict locale.

În noiembrie, o familie britanică de trei persoane, din Birmingham, a fost taxată cu 526 de euro pentru un prânz în restaurantul Trattoria Casanova din Veneţia. Din acest total, 297 de euro de pe nota de plată erau pentru un platou cu peşte la grătar. Pe Trip Advisor, zeci de turişti se plâng că au fost suprataxaţi în acest local şi că ospătarii şi-au făcut un obicei din a le aduce oamenilor la masă preparate pe care nu le-au comandat sau să le ascundă preţurile reale. Un turist a postat nota de plată de aproximativ 100 de euro pentru o porţie de paste, un pahar de vin şi o apă plată.