Printr-un alt decret, preşedintele rus l-a numit pe Aleksandr Gruşko ministru adjunct de externe. Ambele documente au intrat în vigoare în ziua semnării, 22 ianuarie.

Gruşko, diplomat de carieră, a exercitat funcţia de ambasador al Moscovei la sediul NATO din Bruxelles din octombrie 2012. Până atunci, din 2005, el a ocupat funcţia de ministru adjunct de externe.

În iulie 2017, presa de la Moscova lăsa să se înţeleagă că Rusia ar putea reduce nivelul reprezentării sale la NATO până la cel de însărcinat cu afaceri, sugerând că aceasta s-ar putea întâmpla după plecarea lui Gruşko.

Oficial, autorităţile ruse nu au anunţat încă dacă vor trimite o altă persoană care să-l înlocuiască pe Gruşko în post şi nu au făcut niciun comentariu pe acest subiect.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO trec prin cea mai gravă criză de la încheierea Războiului Rece, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi a rolului acesteia din urmă în conflictul din estul Ucrainei. UE şi SUA au instituit din 2014 o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, în vigoare şi în prezent.