Carles Puigdemont a ajuns luni în Danemarca şi este foarte posibil ca acolo să fie arestat. Parchetul spaniol a transmis duminică faptul că va cere activarea unui mandat de arestare european şi ca autorităţile judiciare daneze să îl aresteze pe Puigdemont.

Ministrul danez de Externe, liberalul Anders Samuelsen, a evitat să clarifice luni, la sosirea la întâlnirea cu omologii săi din UE, dacă vizita lui Puigdemont pune executivul său într-o situaţie incomodă şi dacă autorităţile daneze vor îndeplini ordinul de reţinere şi îl vor extrăda pe fostul lider catalan.

Torrent a anunţat luni că i-a trimis o scrisoare lui Rajoy în care îi cere să se întâlnească pentru „a dialoga despre situaţia anormală în care se găseşte Parlamentul”, cu deputaţi în închisoare sau în Belgia, scrie La Vanguardia.

Majoritatea parlamentară, formată din Junts per Catalunya şi ERC, susţine candidatura lui Puigdemont, iar CUP a recunoscut „legitimitatea” lui de a fi „primul candidat” la investitută, în timp ce restul grupurilor parlamentare au respins ideea.

Dacă ordinul este activat, Puigdemont va fi reţinut în următoarele 24 de ore.