Mahmud Abbas va transmite UE să „facă un pas pentru a răspunde” la decizia luată de către preşedintele american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

„Abbas îşi va reitera angajamentul faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu. Întrucât decizia lui Trump a modificat regulile jocului, (Abbas) se aşteaptă ca miniştrii de Externe europeni să facă un pas în faţă şi să recunoască la nivel colectiv statul Palestina, ca o modalitate de a răspunde la decizia lui Trump. Dacă europenii doresc să devină un jucător în această cauză, atunci trebuie să fie corecţi privind abordarea ambelor părţi, iar acest lucru ar trebui să înceapă cu recunoaşterea statului palestinian”, a spus Riad al-Malki.

Mahmud Abbas se va întâlni şi cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită similară la Bruxelles în luna decembrie a anului trecut.

Potrivit unor diplomaţi şi oficiali de la Bruxelles, recunoaşterea statului palestinian de către UE are şanse mici de reuşită, cea mai probabilă variantă fiind un tip de acord de asociere cu Blocul comunitar.

Ministrul palestinian de Externe a subliniat că „monopolul şi exclusivitatea” SUA în procesul de soluţionare a conflictului din regiune s-au încheiat.

„Este foarte clar pentru noi că nu ar trebui să aşteptăm până când americanii îşi vor prezenta planul. Americanii ar trebui să înţeleagă că palestinienii, arabii, restul statelor, nu vor accepta un plan american care nu include Ierusalimul, care nu include reglementări, care nu include refugiaţii”, a mai declarat Riad al-Malki.

La 21 decembrie 2017, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Mahmud Abbas a catalogat decizia drept o „victorie pentru Palestina”.