Irak: Parlamentul confirmă că alegerile legislative vor avea loc la 12 mai

Irak: Parlamentul confirmă că alegerile legislative vor avea loc la 12 mai
Sursa: www.agerpres.ro Foto: pinterest.com 22.01.2018 13:12
Parlamentul irakian a confirmat data de 12 mai pentru desfăşurarea alegerilor legislative, a anunţat luni televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Curtea Federală Supremă a decis duminică împotriva cererii unor deputaţi sunniţi şi kurzi privind amânarea alegerilor pentru a se permite revenirea la caselor lor a sute de mii de persoane refugiate din cauza războiului.

Politicieni şiiţi, printre care prim-ministrul Haider al-Abadi, au argumentat că amânarea scrutinului ar fi neconstituţională.

Alegerile trebuie organizate 'în termenul prevăzut de Constituţie', a indicat Curtea Supremă, într-un comunicat.

'Amânarea alegerilor ar stabili un precedent periculos, subminând Constituţia şi dăunând dezvoltării democratice pe termen lung a Irakului', a comunicat joia trecută ambasada SUA la Bagdad.

Parlamentul urma să se reunească luni pentru a valida data de 12 mai pentru organizarea alegerilor, aşa cum propusese guvernul, sau să convină asupra unei alte zile.

Al-Abadi încearcă să fie reales, mizând pe o creştere a popularităţii sale în rândul comunităţii şiite după ce a condus timp de trei ani lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic, sprijinită de o coaliţie condusă de SUA.

ONU estimează că 2,6 milioane de persoane, în majoritate arabi sunniţi, sunt în continuare refugiate din zone controlate anterior de Stat Islamic.

Postul de prim-ministru este rezervat arabilor şiiţi conform sistemului de împărţire a puterii creat după invadarea Irakului în 2003 de către o coaliţie condusă de SUA, care l-a răsturnat de la putere pe Saddam Hussein, un sunnit.

Funcţia de preşedinte, cu atribuţii ceremoniale, revine unui kurd ales în parlament, iar cea de preşedinte al legislativului, unui deputat sunnit.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI