Curtea Federală Supremă a decis duminică împotriva cererii unor deputaţi sunniţi şi kurzi privind amânarea alegerilor pentru a se permite revenirea la caselor lor a sute de mii de persoane refugiate din cauza războiului.

Politicieni şiiţi, printre care prim-ministrul Haider al-Abadi, au argumentat că amânarea scrutinului ar fi neconstituţională.

Alegerile trebuie organizate 'în termenul prevăzut de Constituţie', a indicat Curtea Supremă, într-un comunicat.

'Amânarea alegerilor ar stabili un precedent periculos, subminând Constituţia şi dăunând dezvoltării democratice pe termen lung a Irakului', a comunicat joia trecută ambasada SUA la Bagdad.

Parlamentul urma să se reunească luni pentru a valida data de 12 mai pentru organizarea alegerilor, aşa cum propusese guvernul, sau să convină asupra unei alte zile.

Al-Abadi încearcă să fie reales, mizând pe o creştere a popularităţii sale în rândul comunităţii şiite după ce a condus timp de trei ani lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic, sprijinită de o coaliţie condusă de SUA.

ONU estimează că 2,6 milioane de persoane, în majoritate arabi sunniţi, sunt în continuare refugiate din zone controlate anterior de Stat Islamic.

Postul de prim-ministru este rezervat arabilor şiiţi conform sistemului de împărţire a puterii creat după invadarea Irakului în 2003 de către o coaliţie condusă de SUA, care l-a răsturnat de la putere pe Saddam Hussein, un sunnit.

Funcţia de preşedinte, cu atribuţii ceremoniale, revine unui kurd ales în parlament, iar cea de preşedinte al legislativului, unui deputat sunnit.