„Escroci pretutindeni. Situaţia este disperată”, se putea citi pe tricourile care acopereau statuile dedicate unor personalităţi politice emblematice precum fostul premier britanic Winston Churchill, ex-prim-ministrul maltez Dom Mintoff şi fostul preşedinte al ţării, Guido de Marco.

Bannere cu sloganul „Puneţi capăt impunităţii acum” au fost arborate pe cuprinsul insulei.

Iniţiativa a aparţinut grupului de presiune #OccupyJustice pentru a marca trei luni de la asasinarea jurnalistei Caruana Galizia.

„Premierule, chiar şi morţii te privesc; istoria te va judeca”, a declarat grupul activist, condus de femei.

Jurnalista şi bloggeriţa Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinată la data de 16 octombrie, la câteva minute după ce postase pe blogul său cuvintele: „Sunt escroci peste tot unde vedeţi. Situaţia este disperată”.

Trei bărbaţi au fost trimişi în judecată pentru această crimă, dar familia jurnalistei şi numeroase alte persoane cred că organizatorul real al asasinatului se află încă în libertate.

Grupul #OccupyJustice a subliniat că vrea să-i amintească premierului Joseph Muscat că ancheta nu poate fi considerată încheiată şi că moştenirea politică a acestuia va rămâne drept una din cele mai corupte din istoria Maltei.