Două dintre focarele separatiste aflate în prima linie a conflictului, regiunile Doneţk şi Lugansk, profund afectate în cei peste trei ani de război, sunt principalii „exportatori” ai virusului HIV pe teritoriul Ucrainei, în zone precum Odesa sau chiar în capitala Kiev.

Autorii raportului vorbesc despre o veritabilă „epidemie silenţioasă” de HIV, deoarece mai mult de jumătate dintre cei infectaţi nu ştiu că sunt purtători ai virsului, iar în jur de 40% dintre cei proaspăt diagnosticaţi se află deja într-un stadiu avansat al bolii.

De altfel, Ucraina are una dintre cele mai mari rate HIV din Europa, cu aproximativ 220.000 de persoane infectate.

Raportul are la bază un studiu derulat de o echipă internaţională condusă de Universitatea Oxford.

Oamenii de ştiinţă au analizat modelele de „migraţie virală” din Ucraina în perioada 2012-2015 şi au găsit o corelaţie între mişcarea a 1,7 milioane de persoane „dezrădăcinate de război” şi răspândirea virusului HIV.

„Războiul a schimbat multe lucruri în Ucraina, iar epidemia de HIV este unul dintre aceste lucruri”, a declarat Tetyana Vasylyeva, unul dintre autorii raportului, subliniază RFE/RL.

Epidemia de HIV şi-a schimbat, de asemenea, şi „paradigma” de transmitere în Ucraina: de la consumul de droguri în anii 1990, la transmiterea pe cale sexuală, se mai arată în studiu.