"Dacă ni se oferă un parteneriat special, nu îl vom lua nici măcar în considerare, pur şi simplu îl vom respinge. Nimeni nu poate oferi Turciei un statut inferior în relaţiile sale cu UE", a spus Celik.

La 5 ianuarie, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a propus Turciei un parteneriat special cu Uniunea Europeană, fără aderarea efectivă la Blocul comunitar.

Ministrul turc l-a criticat pe comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn.

"Deşi este comisarul UE pentru Extindere, vrea să întrerupă relaţiile Turcia-UE", a mai spus Omer Celik.

Anterior, ministrul turc pentru Afaceri Europene a criticat Uniunea Europeană pentru că nu manifestă aceeaşi solidaritate cu Turcia în lupta împotriva organizaţiilor teroriste FETO şi PKK, aşa cum se întâmplă în cazul Stat Islamic. Totodată, Celik a subliniat că UE nu a acordat fondurile promise pentru refugiaţii sirieni din Turcia.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate.

În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranţi, însă măsurile luate de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.