„Ameninţare de rachetă balistică în Hawaii. Puneţi-vă imediat la adăpost. Acesta nu este un exerciţiu”, acesta este mesajul primit de locuitorii din Hawaii, SUA, pe telefoanele mobile, de la autorităţi. După circa 40 de minute, autorităţile au anunţat că a fost vorba de o alarmă falsă, dar sentimentul de panică a rămas.

Comandamentul militar american a transmis că a fost o eroare umană. 

„S-a produs o eroare şi a fost emisă o alarmă falsă către telefoanele mobile, televiziuni şi radio. A fost o procedură la schimbarea de tură, când trebuie să se asigure că sistemul funcţionează. Un angajat a apăsat butonul greşit. Este un fapt nefericit şi regretabil. Vom căuta să vedem cum putem să îmbunătăţim procedurile pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple”, a declarat a declarat David Ige, guvernatorul din Hawaii.

Localnicii insulelor din Pacific nu îşi permit însă să se joace cu aşa ceva. Coreea de Nord s-a lăudat de multe ori că rachetele ei le pot lovi oricând. 

Oamenii simpli, dar şi persoanele mai cunoscute care se aflau în Hawaii, au reacţionat fiecare cum a putut. Unii au încercat să ia legătura cu familia şi prietenii, alţii au început să se pună la adăpost şi apoi au început să ia cu asalt reţele de socializare ca să afle ce se întîmplă.

„Sunt în Hawaii şi acum 45 de minute urma să mor din cauza unei rachete balistice şi acum fac clătite. Viaţa e ciudată”, a spus muzicianul Darcy Hanneman, potrivit BBC.

Ulterior, artista a adăugat: „Ne-am strâns sub o pătură într-o cameră din cărămizi, am închis uşile şi am blocat geamurile. Ce faci când te gândeşti că urmează să mori? Haha! Dar a fost extrem dramatic.”

Matt Lopresti, membru al Casei Reprezentanţilor din Hawaii, a dezvăluit în presa locală că el şi familia sa s-au ascuns în cadă.

„I-am luat pe copii, am luat proviziile de urgenţă, pe care le-am pus într-o încăpere cât mai în mijlocul casei, care este baia, şi ne-am aşezat în cadă. Ne-am rugat şi am încercat să ne dăm seama ce naiba se întâmplă, pentru că nu am auzit nicio sirenă”, a spus politicianul.

„Nu ai prea multe opţiuni într-o situaţie ca asta. Am făcut ce am putut, ce ne-au spus autorităţile să facem într-o astfel de situaţie, să fim pregătiţi şi asta am făcut. Sunt foarte nervos acum, pentru că nu ar trebui să fie posibilă aşa uşor o astfel de greşeală uriaşă”, a adăugat el.

Brian Schatz, un senator din partea statului Hawaii, a scris pe Twitter că „ce s-a întâmplat astăzi nu are scuză. Întregul stat a fost îngrozit”.

Actorul Jim Carrey a scris pe Twitter că tocmai se trezise când a primit notificarea.View image on Twitter

„M-am trezit în dimineaţa asta în Hawaii şi mai aveam 10 minute de trăit. A fost o alarmă falsă”, a spus Jim Carrey, care în continuare l-a criticat pe preşedintele Donald Trump şi „Congresul republican corupt”.

Unii oameni au povestit pe reţele de socializare prin ce au trecut. O tânără din Hawaii a povestit că a rămas „să mă uit la cerul albastru să vadă dacă o să cadă ceva”. „Am deschis radioul, erau aceleaşi informaţii de pe telefon. Nu am ştiu încotro să ne îndreptăm”, a mai spus Emily Young, potrivit BBC.

Alţii au povestit că au vorbit cu rudele. „Alerta cu rachetă a fost falsă. Sper să nu mai ajung să le spun părinţilor probabil ultimele mele cuvinte la telefon”, a scris Molly Derryberry pe Twitter.

Falsa alertă a apărut într-un context geopolitic foarte tensionat, marcat de ameninţările regimului nord-coreean privind un atac nuclear.