Update

Cehia: Milos Zeman, în frunte la primul tur al alegerilor prezidenţiale

Cehia: Milos Zeman, în frunte la primul tur al alegerilor prezidenţiale
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 13.01.2018 18:21
20:05
Update

Milos Zeman a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia

Preşedintele în exerciţiu al Cehiei, Milos Zeman, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 39% dintre voturi, după numărarea a 97,6% dintre sufragii, au anunţat sâmbătă autorităţile electorale de la Praga, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Jiri Drahos s-a clasat pe locul al doilea, cu 26,4% dintre voturi. Zeman şi Drahos se vor confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru perioada 26-27 ianuarie.

Şapte candidaţi au participat în primul tur al alegerilor, desfăşurat vineri şi sâmbătă. Potrivit experţilor, mulţi dintre votanţii care au optat pentru alt candidat l-ar putea susţine pe Jiri Drahos în turul decisiv.

Milos Zeman, în vârstă de 73 de ani, a fost liderul Partidului Social Democrat până în 2001. În prezent, este membru al Partidului Drepturilor Civice, pe care l-a fondat în 2009.

În 2016, Milos Zeman a cerut organizarea unui referendum privind prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO, afirmând că totuşi susţine apartenenţa ţării sale la cele două organizaţii. Totodată, Zeman a promovat apropierea de Rusia şi China şi a criticat decizia Germaniei de a primi imigranţi din ţări musulmane.

Jiri Drahos, în vârstă de 68 de ani, a studiat chimia şi tehnologia, fiind preşedintele Academiei de Ştiinţe din Cehia în perioada 2009-2017. El se consideră un politician de centru care poate uni ţara.

Drahos este un susţinător al UE şi NATO, dar se opune sistemului de cote obligatorii impus de UE pentru distribuirea imigranţilor. Votanţii săi sunt în mare parte oameni din oraşe.

Premierul ceh Andrej Babis, liderul partidului de guvernământ ANO, şi-a declarat susţinerea pentru Milos Zeman. În schimb, Zeman i-a promis lui Babis că-i va mai acorda o şansă pentru a forma un guvern, în cazul în care actualul executiv nu va primi votul de încredere în Parlament, săptămâna viitoare.

Mandatul prezidenţial se încheie la 7 martie, oferind mai mult timp pentru discuţii privind formarea unui nou guvern în Cehia.

Preşedintele în exerciţiu Milos Zeman, prorus şi veteran al stângii, este în fruntea primului tur al alegerilor din Cehia, după numărarea a 50 la sută din buletinele de vot, relatează AFP.

Zeman, în vârstă de 73, cunoscut pentru opiniile prochineze şi antimusulmane, este creditat cu 41,99% din sufragii, în faţa fostului şef al Academiei de Ştiinţe, Jiri Drahos, (68 de ani), care a primit  25,05%, şi care îi va fi adversar în turul doi, la 26 şi 27 ianuarie.

Al treilea a fost Pavel Fischer (9,39%), urmat de omul de afaceri şi cântăreţ Michal Horacek (8,74%) şi de medicul Marek Hilser (8,69%).

Birourile de vot s-au închis la ora 13.00 GMT, iar participarea a fost de circa 60 la sută.

Zeman a beneficiat de sprijinul oamenilor de la sate, iar Drahos a fost preferat de intelectualii din marile oraşe.

În prima zi a scrutinului, vineri, o militantă ucraineană a grupului Femen dezbrăcată s-a îndreptat spre Zeman în timp ce se pregătea să voteze.

Ea a scandat de mai multe ori  "Zeman - Putin's slut" (Zeman, târfa lui Putin), înainte de a fi oprită de forţele de ordine.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI