Secretarul de stat al SUA va organiza o întrunire pe tema Coreei de Nord în Canada

Secretarul de stat al SUA va organiza o întrunire pe tema Coreei de Nord în Canada
Sursa: www.mediafax.ro Foto: cnbc.com 12.01.2018 14:17
Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, va călători săptămâna viitoare în Canada pentru a găzdui o întrunire ministerială internaţională pe tema programelor nucleare şi cu rachete balistice ale Coreei de Nord, a anunţat joi Departamentul de Stat de la Washington, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

În perioada 15-17 ianuarie, Tillerson se va afla la Vancouver, alături de ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, şi ministrul sud-coreea de Externe, Kang Kyung-Wha.

"Întrunirea va aduce împreună mai multe ţări, într-un efort de a demonstra solidaritatea internaţională împotriva programelor nucleare şi cu rachete balistice ale Coreei de Nord, care sunt periculoase şi ilegale. Discuţiile se vor concentra pe îmbunătăţirea eforturilor diplomatice pentru a garanta că Peninsula Coreeană este sigură, prosperă şi denuclearizată", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Totodată, secretarul american al Apărării, James Mattis, va fi prezent luni la Vancouver, pentru o cină de lucru privind securitatea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană.

Reprezentanţi ai Phenianului şi ai Seulului s-au întâlnit, marţi, în regiunea demilitarizată Panmunjon, pentru a redeschide dialogul între cele două state după o pauză de doi ani.

Coreea de Sud i-a cerut Coreei de Nord să înceteze acţiunile ostile care sporesc tensiunea în Peninsula Coreeană. În replică, regimul Kim Jong-Un a transmis că este necesară garantarea unui mediu de pace şi a fost de acord să participe la viitoare negocieri militare cu sud-coreenii.

Delegaţia Coreei de Sud apreciază că îmbunătăţirea relaţiilor cu statul vecin şi măsurile agreate marţi ar putea deschide calea dialogului pentru "o rezoluţie fundamentală" în privinţa chestiunii nucleare.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI