''Lumea nu ne aşteaptă, lumea are nevoie de un nou start al Europei'', a declarat şefa executivului german într-o conferinţă de presă la Berlin. Ea a promis să 'consolideze şi reformeze' zona euro împreună cu Franţa.

''Dorim ca, în strânsă colaborare cu Franţa, să consolidăm durabil şi să reformăm zona euro'' pentru ca ea să poată ''rezista mai bine crizelor'', indică proiectul de acord convenit vineri dimineaţă de blocul conservator - format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU) - şi Partidul Social-Democrat (SPD), după peste 24 de ore de tratative neîntrerupte.

Documentul de 28 de pagini nu oferă totuşi detalii despre proiectul preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la crearea unui buget al zonei euro, a unui post de ministru al finanţelor pentru ţările din Uniunea Monetară şi a unui parlament propriu al zonei euro, dar se limitează la a indica faptul că noul guvern de la Berlin 'va examina' diferitele propuneri pe acest subiect.

Proiectul de acord susţine însă crearea unui Fond Monetar European, pe baza fondului deja existent pentru ţările afectate de criza datoriilor (MES). Această idee, deja exprimată la nivel european, a fost susţinută mult timp de fostul ministru de finanţe Wolfgang Schauble, în prezent preşedinte al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal german).

Documentul se pronunţă pentru o continuare a procesului de integrare europeană în domeniile apărării şi imigraţiei.

CDU/CSU şi SPD au decis vineri să înceapă negocieri oficiale pentru formarea unei 'mari coaliţii' guvernamentale la Berlin. Acordul deschide calea pentru negocieri detaliate în următoarele săptămâni, eliminând incertitudinea din ultimele luni care a subminat rolul Germaniei în politica internaţională.

Înainte ca reprezentanţii conservatorilor şi ai social-democraţilor să lanseze negocierile oficiale, liderii SPD trebuie să-i convingă pe membrii formaţiunii să dea undă verde cu ocazia congresului din 21 ianuarie.