Circa 400 de localnici care protestau împotriva instalării a patru lansatoare ale sistemului THAAD la baza din Seongju, la circa 300 de kilometri sud de Seul, s-au confruntat cu poliţia locală, anunţă agenţia de presă Yonhap, preluată de dpa. Zeci de protestatari, dar şi poliţişti au fost răniţi, precizează aceasta.

Localnicii consideră că sistemul THAAD le va transforma oraşul într-o primă ţintă în cazul unui atac din Coreea de Nord.

Cele patru lansatoare sunt instalate alături de celelalte două existente deja în Coreea de Nord din luna martie.Desfăşurarea lansatoarelor de rachete THAAD survine pe fondul multiplicării testelor nucleare şi balistice efectuate de Phenian şi al retoricii tot mai agresive între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

China, aliat al regimului din Coreea de Nord, a declarat miercuri că se opune desfăşurării în Coreea de Sud a sistemului THAAD. Desfăşurarea 'nu va rezolva problemele privind securitatea' şi 'va afecta în mod serios echilibrul strategic din regiune', a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang.

Geng a cerut Coreei de Sud şi SUA să 'oprească imediat procesul de instalare' a sistemului THAAD şi să mute echipamentul, în caz contrar existând riscul unei exacerbări a tensiunilor în Peninsula Coreea.