Papa Francisc a fost întâmpinat de preşedintele Columbiei, familia acestuia şi de guvern, dar şi de zeci de invitaţi speciali, între care membri ai echipei de negociatori ai păcii, reprezentanţi ai unor fundaţii sociale, artişti, sportivi, guvernatori şi primari din diferite oraşe.

Suveranul pontif a plecat miercuri dimineaţă din Italia într-o vizită oficială în Columbia, iar avionul său a fost nevoit să îşi modifice ruta din cauza uraganului Irma, care traversa partea nordică a Mării Caraibilor, informaseră în cursul zilei Reuters şi AFP.

Papa Francisc, care efectuează a 20-a vizită în străinătate în calitate de suveran pontif şi cea de-a cincea într-o ţară din America Latină, va petrece cinci zile în Columbia pentru a încuraja procesul de pace care a pus capăt unei jumătăţi de secol de război între autorităţile statale columbiene şi gruparea de gherilă FARC.

Potrivit AFP, papa Francisc a plecat miercuri spre Columbia în calitate de mesager al unei păci încă fragile, într-o ţară divizată după acordul încheiat anul trecut, care a pus capăt unui război civil de 52 de ani.

"Pacea este ceea ce Columbia caută de atât de mult timp şi pentru care depune eforturi. O pace stabilă, durabilă, cu scopul ca oamenii să se poată vedea între ei şi să se trateze ca fraţi, niciodată din nou ca duşmani", a declarat papa argentinian într-un mesaj video difuzat cu două zile înainte de plecarea în această ţară sud-americană.

Francisc, primul papă latino-american din istoria Bisericii Catolice, a mers deja de trei ori în Columbia atunci când era preot şi arhiepiscop de Buenos Aires. Vizita lui intervine de această dată într-un moment crucial, după acordul de pace încheiat în 2016 între Guvernul de la Bogota şi gruparea marxistă de gherilă FARC şi după acordul de încetare temporară a ostilităţilor anunţat luni de o altă gherilă, ELN, care nu a semnat acordul de anul trecut.

Războiul civil care a devastat Columbia timp de 52 de ani a făcut 260.000 de morţi, 45.000 de dispăruţi, iar alte 6,9 milioane de persoane au fost strămutate.

"Pacea ne reaminteşte că suntem cu toţii fiii aceluiaşi tată, care ne iubeşte şi ne consolează", a afirmat suveranul pontif. Papa Francisc va rămâne cinci zile în Columbia, unde va vizita patru oraşe diferite şi se va întâlni cu victime şi actorii principali ai războiului civil.

Războiul continuă să îi divizeze profund pe columbieni, care, printr-o majoritate infimă au respins acordul de pace, încheiat în iunie la Havana, într-un referendum din 2016. Acordul, modificat, a fost semnat totuşi în noiembrie anul trecut.

Promovând tema "să facem primul pas", papa Francisc, care a insistat întotdeauna asupra importanţei pe care o au negocierile pentru pace, speră să convingă poporul columbian să renunţe la trecutul său marcat de violenţă şi să se angajeze într-o manieră activă pentru a construi pacea.

Papa Francisc, în vârstă de 80 de ani, care a anunţat de curând o nouă vizită delicată pentru sfârşitul anului, în Birmania şi Bangladesh, se prezintă în Columbia ca un mediator, dispus să asculte toate părţile, după ce a eşuat în reconcilierea sa din decembrie a preşedintelui columbian Juan Manuel Santos şi predecesorul acestuia, Alvaro Uribe, un opozant înfocat al acordurilor de pace.

Papa i-a primit mai întâi pe cei doi politicieni separat la Vatican, apoi a organizat o audienţă comună de 25 de minute, fără să aplaneze însă diferendele dintre ei.

"Voi merge în Columbia ca un pelerin al păcii şi al speranţei, pentru a celebra alături de voi credinţa în Domnul nostru şi pentru a învăţa astfel despre caritatea voastră şi determinarea voastră de a căuta pacea şi armonia", a declarat papa Francisc în acelaşi mesaj video, adresat poporului columbian.

Papa se va întâlni cu preşedintele Juan Manuel Santos, laureat al premiului Nobel pentru Pace, şi cu alţi oficiali columbieni, dar şi cu reprezentanţi ai Bisericii catolice locale.

Trei papamobile vor fi puse la dispoziţia sa, fabricate pe plan local şi lipsite de geamuri blindate, pentru a respecta dorinţa suveranului pontif de a fi cât mai aproape de credincioşi.

El însuşi iezuit, papa Francisc va aduce un omagiu, la Cartagena de India, unui mare apărător al sclavilor, sfântul iezuit Pedro Claver, o personalitate emblematică a creştinismului din secolul al XVII-lea.

Papa Francisc este cel de-al treilea suveran pontif care vizitează Columbia, după Paul al VI-lea, în 1968, şi Ioan Paul al II-lea, în 1986.