Acest ritm lent al solicitărilor a provocat îngrijorări în rândul oficialilor Băncii Centrale Europene, care se tem că unele bănci nu sunt suficient de pregătite pentru ieşirea Marii Britanii din UE. 

Procesul de obţinere a unei licenţe bancare de la un organism de reglementare dintr-un stat membru UE şi de la BCE poate dura 6-12 luni şi chiar mai mult dacă există situaţii în care multe bănci depun cereri în acelaşi timp. Trei surse diferite au declarat, pentru Reuters, că numărul total al băncilor care până în prezent au depus cereri pentru a funcţiona în UE este mai mic de zece. 

BCE a refuzat să comenteze numărul cererilor depuse, dar anterior a atras atenţia asupra faptului că băncile întârzie cu pregătirile lor. 

„O serie de mari bănci au făcut progrese cu planurile lor, dar nu am văzut încă multe decizii finale”, a declarat, luna trecută, unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al BCE, Sabine Lautenschlaeger. 

Potrivit acesteia, în prezent, există aproximativ 40 de bănci care îşi conduc de la Londra afacerile din statele membre UE. Printre acestea se numără bănci britanice, o serie de mari bănci de investiţii americane şi grupuri bancare mai mici din Asia şi Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

Pentru a obţine autorizaţia care să le permită să aibă subsidiare noi sau extinse, băncile trebuie să prezinte organismelor de supervizare bancară naţională şi BCE planurile de afaceri, precum şi detalii cu privire la managerii şi investitorii lor.

Marea Britanie va ieşi din UE în luna martie 2019, însă, pentru înfiinţarea unei noi subsidiare bancare, ar putea fi nevoie de 18 luni şi chiar mai mult, având în vedere că trebuie mutat personalul, trebuie pusă la punct tehnologia necesară şi modificate acordurile contractuale cu clienţii din UE. 

Locul unde va fi amplasat cartierul european al băncilor de investiţii este unul din subiectele de pe agenda negocierilor dintre Marea Britanie şi UE. Companiile din blocul comunitar depind de finanţarea asigurată de marile bănci globale ale căror sedii europene sunt în prezent la Londra. 

Banca Angliei estimează că jumătate din totalul datoriilor şi obligaţiunile emise în UE implică o instituţie financiară din Marea Britanie.