Leuthard a afirmat că trupe elveţiene au fost desfăşurate în zona de demarcaţie între Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi a subliniat că ţara sa, împreună cu Suedia, are o istorie lungă în diplomaţia neutră şi discretă.

Însă China şi Statele Unite trebuie să-şi asume partea lor de responsabilitate, a adăugat ea, avertizând asupra unor ''reacţii exagerate''.

Sancţiunile ''nu au schimbat multe lucruri'' în a convinge Phenianul să renunţe la programele sale de înarmare, deşi populaţia Coreii de Nord a suferit, a spus Leuthard.

La o zi după ultimul test nuclear şi cel mai puternic efectuat de Coreea de Nord, Seulul a afirmat luni că discută cu Washingtonul în legătură cu desfăşurarea de avioane de luptă şi bombardiere strategice în peninsula Coreea, după ce Phenianul a dat semne că intenţionează să efectueze şi alte teste balistice.

''Cred că este timpul pentru dialog'', a declarat Leuthard în cadrul unei conferinţe de presă la Berna.

''Suntem gata să ne oferim bunele oficii de mediator'', a spus Doris Leuthard. ''Acum este momentul să ne aşezăm la masa negocierilor. Marile puteri au această responsabilitate'', a mai afirmat ea.

''Cred că în următoarele săptămâni multe lucruri vor depinde de modul în care SUA şi China pot avea o influenţă în această criză. De aceea cred că Elveţia şi Suedia pot avea un rol în spatele scenei'', a mai spus ea.

O parte din această sarcină va fi găsirea unei locaţii adecvate pentru ca oficialii — posibil miniştrii de externe — să se poată întâlni, a spus Doris Leuthard.

''Cred că este rolul nostru să vedem ce fel de posibilităţi putem găsi. Deoarece, ei bine, Twitter nu va fi un instrument adecvat ... Trebuie să fie o chestiune foarte discretă'', a mai spus preşedintele elveţian.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a petrecut o parte din anii de tinereţe la studii la Berna, sub un nume de împrumut, menţionează Reuters.