"Respingem comportamentul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care urmează scenariul extremei drepte europene împotriva Venezuelei", a declarat pe Twitter Jorge Arreaza. 

Ministrul de externe a mai condamnat "declaraţiile constituind un amestec în treburile interne al (şefului guvernului spaniol) Mariano Rajoy care atacă democraţia venezueleană şi instituţiile sale".

Emmanuel Macron şi Mariano Rajoy au criticat sâmbătă faptul că Lilian Tintori, soţia opozantului istoric Leopoldo Lopez, este împiedicată să părăsească Venezuela pentru a se întâlni în zilele următoare, alături de şeful parlamentului de la Caracas, Julio Borges, cu liderii din Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie.

"O aşteptăm pe Lilian Tintori în Europa. Opoziţia venezueleană trebuie să rămână liberă", a scris pe Twitter Emmanuel Macron.

"Interdicţia de a ieşi din ţară impusă Lilianei Tintori este lamentabilă. Poţi închide persoane, dar nu idealurile. Libertate pentru Venezuela", a declarat tot pe Twitter Mariano Rajoy.

În reacţia sa, şeful diplomaţiei de la Caracas i-a acuzat pe Macron şi pe Rajoy că sprijină pe cineva care a comis "fapte grave de corupţie".

Lilian Tintori este acuzată de corupţie de către autorităţile venezuelene după ce la sfârşitul lunii august a fost descoperită în maşina sa o importantă sumă de bani cash. Ea neagă orice acţiune ilegală. 

"În ţara noastră, orice organizaţie politică trebuie să dea socoteală despre originea fondurilor. Nu există partide sau personalităţi de neatins", a adăugat Jorge Arreaza.