Agenţia Anadolu relatează că persoana amendată pentru insultarea preşedintelui Erdogan este cunoscută doar după iniţialele EA.

Aceasta va trebui să plătească amenda sau să execute o scurtă sentinţă în spatele gratiilor. Însă, procedura juridică împotriva lui EA a început la finele anului trecut, atunci când ambasadorul turc de la Skopje, Tulin Erkal Kara, a depus o plângere penală, atunci când fostul executiv era în continuare la putere în Macedonia.

Articolul 181 din Codul Penal al Macedoniei protejează ”reputaţia unei ţări străine” şi stipulează că o ”persoană care are intenţia de a ridiculiza public o ţară străină, un drapel, un sigiliu, un imn, un lider de stat sau un reprezentant diplomatic va trebui să plătească o amendă”.

Însă, niciun judecător macedonean nu s-a folosit în ultimii 25 de ani de acest articol pentru a condamna o persoană pentru insultarea unui lider de stat străin, în vreme ce internauţii au reacţionat cu furie şi costernare la această ştire pe Facebook şi Twitter.

Filip Medarski - un important avocat din Skopje - a condamnat hotărârea judecătorilor, susţinând că aceasta nu se potriveşte cu practicile Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Având în vedere că Macedonia este o membră a Consiliului Europei, deciziile luate de CEDO sunt obligatorii şi pentru justiţia de la Skopje.

Medarski a explicat că deşi o asemenea infracţiune există în Codul Penal, ea ar trebui să apere aspectul simbolic al unui drapel, sigiliu, imn, ci nu persoana care ocupă o funcţie la conducerea Turciei.

În 2013, judecătorii CEDO au luat o decizie istorică în cazul Eon vs Franţa, care a pornit de la o vizită efectuată în 2008 de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy în localitatea Laval. În timpul deplasării, un cetăţean francez pe nume Herve Eon a ridicat în aer un banner cu mesajul ”dispari, fraiere”. 

Sarkozy folosise aceeaşi frază în urmă cu doar câteva luni, atunci când un fermier nu a vrut să-l salute la un miting agricol din Franţa.

Eon a fost arestat şi condamnat la plata unei amenzi de 30 de euro pentru insultarea preşedintelui Republicii. Deşi decizia a fost susţinută de Curtea de Apel şi Curtea de Casaţie, francezul s-a adresat magistraţilor CEDO.

Aceştia din urmă au decis că sentinţa dată de justiţia franceză reprezintă o încălcare a libertăţii de expresie, care este garantată de articolul 10 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Macedonia este în schimb o ţară unde corupţia a infestat fiecare segment al societăţii, iar lipsa de respect pentru statul de drept şi încercările de limitare a libertăţii presei sunt la ordinea zilei pe scena politică din Skopje.