Guvernul Bulgariei vrea să înlocuiască flota militară de avioane MiG-29 şi a anunţat în iunie iniţierea discuţiilor pentru cumpărarea unor aparate de zbor Gripen noi, fabricate de compania suedeză Saab. Valoarea contractului este de aproximativ 1,5 miliarde de leva (766,5 milioane de euro).

O comisie parlamentară care investighează procedura desfăşurării licitaţiei a cerut un raport din partea Ministerului Apărării, după descoperirea unor "activităţi problematice".

"Cel mai important este ca toţi participanţii la licitaţie să fie trataţi în mod egal", a argumentat preşedintele Comisiei parlamentare, Emil Hristov.

 Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a exprimat dubii că avioanele Gripen sunt cea mai bună opţiune, deşi transmisese iniţial Guvernului Suediei că negocierile vor începe în câteva săptămâni.

Bulgaria primise oferte şi din Portugalia şi Italia, pentru avioane folosite de tip F-16 şi Eurofighter Typhoon.

Rumen Radev, care a fost comandant al Forţelor Aeriene înainte de a deveni preşedinte al Bulgariei, a denunţat crearea comisiei parlamentare speciale, exprimând susţinere pentru acordul de achiziţionare a avioanelor Gripen.