Acest transfer face parte dintr-un acord încheiat între Canberra şi fosta administraţie Barack Obama, care a fost însă aspru criticat de actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump. Administraţia Obama a fost de acord să preia un număr nedeterminat de refugiaţi reţinuţi de Australia după ce Canberra a fost de acord să preia refugiaţi din America Centrală reţinuţi în tabere controlate de Statele Unite.

Australia are o politică extrem de dură faţă de refugiaţii care încearcă să ajungă pe teritoriul său, pe care îi transferă în centre de detenţie de pe insula Manus, în Papua-Noua Guinee şi insula Nauru din Pacific.

În cele din urmă, Australia nu acceptă niciunul dintre aceşti refugiaţi pe teritoriul său, încercând să-i relocheze în ţări terţe pe aceia care îndeplinesc criteriile pentru dreptul la azil.

Ministrul australian al imigraţiei Peter Dutton a declarat miercuri că un prim grup de refugiaţi va părăsi Nauru şi Manus în următoarele săptămâni.

Turnbull a mai declarat pentru Channel Seven că acesta este un 'prim pas'. "Aproximativ 25 de refugiaţi din Manus şi tot atâţia din Nauru vor merge în Statele Unite. De asemenea, aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Trump pentru punerea în aplicare a acestui acord", a spus el.

"Totul depinde de controalele foarte amănunţite făcute de Statele Unite, dar aşteptăm ca mai mulţi refugiaţi, persoane considerate ca fiind refugiaţi de pe (insulele) Nauru şi Manus, să fie acceptaţi de Statele Unite", a adăugat premierul australian.