Ministrul qatariot al apărării, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, şi omologul său britanic, Michael Fallon, au semnat la Doha o "declaraţie de intenţie" pentru vânzarea acestor avioane, potrivit unui comunicat dat publicităţii de guvernul de la Londra pe site-ul său.

"Este primul mare contract de apărare cu Qatarul, unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii", a afirmat Michael Fallon.

"Este un moment important (...) pentru o cooperare şi mai strânsă în domeniul apărării", a adăugat el.

Ambasadorul britanic în Qatar, Ajay Sharma, a scris pe Twitter că este un "pas important" în relaţiile bilaterale.

Autorităţile de la Doha nu au făcut niciun anunţ oficial.

În iunie, Qatarul a semnat cu Statele Unite un acord de 12 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) pentru achiziţionarea de avioane de luptă de tip F-15. Pentagonul nu a oferit detalii despre această vânzare care, potrivit Bloomberg, se referă la 36 de aparate.

În 2016, Qatarul şi-a dat, de asemenea, acordul pentru a cumpăra din Franţa 24 de avioane de luptă Rafale (6,3 miliarde de euro).

Acordul cu Marea Britanie a fost semnat într-un moment crucial pentru Qatar.

La 5 iunie — cu zece zile înainte de anunţul contractului cu Washingtonul—, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au întrerupt relaţiile diplomatice cu Doha şi i-au impus sancţiuni economice (blocada căilor de acces maritime, aeriene şi terestre) după ce l-au acuzat că sprijină grupări islamiste radicale. Qatarul a respins însă aceste acuzaţii şi afirmă că adversarii săi doresc să îi încalce suveranitatea.

De asemenea, acordul intervine într-un moment în care britanicii caută să încheie acorduri comerciale cu parteneri din afara Europei după ce au optat să părăsească Uniunea Europeană.