În cursul unei reuniuni a Comitetului militar NATO la Tirana, unde s-a reunit pentru prima oară, şefii de stat major din cele 29 de ţări membre "au recunoscut că este necesar de a răspunde nevoilor" unor trupe suplimentare în Afganistan, a declarat preşedintele Comitetului militar, generalul Petr Pavel.

Cu toate acestea, nu s-a luat nicio decizie înainte de a informa guvernele ţărilor respective cu privire la nevoile prezentate de reprezentanţi americani, inclusiv şeful Statului Major Interarme american, generalul Joseph Dunford, şi comandantul coaliţiei în Afganistan, John Nicholson, a precizat generalul Pavel în cadrul unei conferinţe de presă.

Acest comitet planifică să se reunească în octombrie pentru o nouă conferinţă, la care "trebuie să obţinem răspunsuri precise la solicitările noastre", a declarat generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa. "Nu vrem să creăm constrângeri", a adăugat el.

Mai multe ţări au făcut propuneri, însă oficialii militari au refuzat să le citeze. Numai Albania, care are 83 de militari în Afganistan, a anunţat într-o declaraţie că este gata să trimită încă treizeci.

SUA sunt extrem de discrete cu privire la strategia lor în Afganistan, unde sunt angajate din 2001, indicând doar că doresc să trimită trupe suplimentare. Această întărire ar putea ajunge la 4.000 de militari, potrivit mai multor surse.

În prezent, Statele Unite dispun de aproximativ 11.000 de soldaţi americani Afganistan, potrivit unei noi estimări făcute la sfârşitul lunii august de către Pentagon. Anterior, cifra oficială era de 8.400 de soldaţi americani.

Generalul Scaparrotti a refuzat să ofere vreun detaliu cu privire la conţinutul discuţiilor, dar a subliniat că coaliţia trebuie să consolideze apărarea afgană mai presus de toate.

Pe modelul Irakului, unde armata irakiană a provocat înfrângeri grave grupării jihadiste Statul Islamic, obiectivul este de a instrui şi de a echipa forţele speciale afgane şi de a oferi ţării o forţă aeriană, a explicat el.

Primirea unui sprijin aerian de la propriile lor avioane va avea un efect foarte pozitiv asupra moralului soldaţilor afgani, consideră acesta. "Deci, dacă putem trimite mai mulţi consilieri pentru a accelera dezvoltarea forţelor lor aeriene, va fi mai bine pentru toţi", a adăugat generalul Scaparrotti.

În cursul acestei conferinţe, Comitetul militar NATO l-a ales pe viitorul preşedinte, care îi va succeda în vara anului 2018 cehului Petr Pavel. Acesta este şeful Statului Major din Marea Britanie, Stuart Peach, un general de 62 de ani din cadrul forţelor aeriene regale.